Петков: ГЕРБ знае, че 228 милиона са източени през кредити от ББР

Решението за емисията за дълг е взето по време на втория кабинет на Радев, ПП няма участие, обясни експремиерът

Новини
14:52 - 29 Ноември 2022
2999
Петков: ГЕРБ знае, че 228 милиона са източени през кредити от ББР

Решението за емисията за дълг в ББР е взето на 21 октомври 2021 г. или второто служебно правителство на Радев, когато ПП няма никакво участие. Отказът за тази емисия е взет на 10 ноември 2022 г. - сегашното служебно правителство, пак без участие на "Промяната". Това обясни бившият премиер Кирил Петков в парламента.

Защо ГЕРБ са толкова агресивни към плащането на ББР към т.нар консултанти? Защото се оказва, че част от тях са международни одитори, които показват, ако си спомняте добре осем човека бяха взели 1 млрд. от държавните средства през ББР, два от тези заема, които бяха тогава белязани, че са част от схемата на ГЕРБ, вече не се обслужват. За обща сума от 228 млн. Тук въпросът е господи Борисов е познава ли Вълка и неговия юрист? Самият юрист е взел 150 млн., които в момента са необслужваеми, каза още Петков.

Бившият министър Даниел Лорер обясни, че когато въпросната емисия е била обсъждана миналата година, дълговите пазари са били благоприятни, и се е очаквало, когато емисията бъде завършена на финансовите пазари, лихвата да бъде под 1%. Това е причината ръководството е взела решението това да се случи, което изисква предварителни разходи, одит, правни услуги. 

Настъпва войната в Украйна, финансовите пазари се затварят. Когато те отново отварят, лихвите вече не са това, което бяха, и банката вижда, че такава емисия вече трябва да се финансира на над 6% дълг. Вие бихте ли взели такъв товар за държавата, която е последния гарант за ББР. Разбира се, че не. Тяхното решение е правилно и това не ни пречи да кажем отново това, което се вижда в този одит.

Говорим за проблемни кредити, за да не ги наречем престъпни, за които и в момента ББР държи провизии от над 200 млн. лева. Това са пари, които никога няма да се върнат в държавната хазна, защото са дадени на грешните фирми, обясни Лорер. И обобщи: когато ПП идва на власт, намира 70 млрд. загуба на ББР, а този септември тя е с 30 млн. печалба, т.е ръководството си е вършило работата.

Нека да спомена и най-публичната и най-голяма пробойна на банката за развитие - купуването на акции на ПИБ. С обществени пари пред очите на цялото общество ББР закупи акции на ПИБ на цена 5 лева на акция, при положение, че на борсата струваха 2 лева. И до момента банката е провизирала 70-80 млн. загуба от въпросната сделка с ПИБ, разказа Лорер.

Тази сутрин чух, че ГЕРБ каза, че ПП са откраднали един милион.