Петков и Янев: Стратегията ни в конфликта НАТО-Русия е дипломацията

Новини
15:39 - 26 Януари 2022
2090
Петков и Янев: Стратегията ни в конфликта НАТО-Русия е дипломацията

Правителството реши да приоритизира българската стратегия в посока деескалация на напрежението, както и да използва всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен. Това заяви премиерът Кирил Петков след закритото заседание на Министерски съвет, на което кабинетът обсъди стратегията на страната ни относно напрежението между НАТО и Русия.

Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство, допълни премиерът.

Армията е недофинасирана през годините. Затова ще се приоритизира компенсацията по натрупаните дефицити.

"Целта е България повече да не е само консуматор на сигурност, а да е конструктивен партньор в НАТО." - изтъкна Петков.

На закрито заседание правителството обсъди доклада на министъра на отбраната Стефан Янев, който представя информация в детайли по повод ситуацията с напрежението между НАТО и Русия, както и решенията, взети на вчерашния съвет по национална сигурност, свързани с българската позиция по въпроса.

Министърът на отбраната Стефан Янев обясни, че се в рамките на учение на НАТО ще включим батальон под българско командване. 

Членовете на кабинета са преценили коя част от него е секретна и ще представят в Народното събрание само тази, която не е засекретена, уточни Кирил Петков.

Петков изтъкна и, че вчера България беше поканена за преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). "Това е огромен дипломатически пробив - влизаме в клуба, където да се привличат инвестиции е много ,по-лесно, сред страните с нисък риск по всички международни списъци и финансирането за страната ще е много по-лесно", заяви премиерът.