Петков: Не сме създадени, когато Радев ни покани в кабинета си

Никой в България не може да вдигне телефона и да ми каже какво да правя, заяви лидерът на ПП

Новини
08:12 - 07 Декември 2022 (обновена)
4260
Петков: Не сме създадени, когато Радев ни покани в кабинета си

Никой няма в България, който да вдигне телефона и да ми каже какво да правя. Това заяви бившият премиер Кирил Петков пред Би Ти Ви. 

Не сме създадени, когато Румен Радев ни покани в кабинета си, а 15 години по-рано когато създадохме Харвардските курсове, напомни Кирил Петков.

Не знам от какво е излъган президента- не сме изневерили на никакъв принцип. ИТН научи за първи път, че дори сме готови да няма стабилно правителство, само да няма откраднати средства от българите. Няма как да подкрепим опит за кражба с хартиена бюлетина. Няма значение какво сме правили заедно, добри неща сме направили заедно, заяви Петков на въпрос защо президентът Радев се разсърди на "Промяната".

ПП няма да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство, тъй като не искат да излъжат половин милион българи и да върнем модела "Борисов" на власт.

"Аз бях изумен от българския Меси, как успя да направи няколко движения, щял да подкрепи потенциално вето на президента, после нямало да подкрепи и се обърках. Затова ние сме сложили 9 ясни гаранции, какво точно трябва да се случи, за да поемем втория мандат. Ако тези гаранции бъдат изпълнени и всичките други неща почват да се случват, ние бихме поели втория мандат само с "Демократична България". За третия мандат е прекалено рано даже да се говори, защото аз не знам на кой ще го даде президента", каза още Петков.

Радев е най-големият мой опонент, утвърждава лидерът на ГЕРБ
"Нищо лично нямаме срещу проф. Габровски. Даже човекът изглежда като един стойностен професионалист в медицината, просто, като виждаме колко е активен господин Борисов, ние очакваме и мисля, че е съвсем ясно, че човекът, който ще взима реалните решения, ще бъде той. Когато това е факт, няма как ние да си затворим очите и да забравим какво се случва в последните 12 години. Няма депутат в нашата партия, който вижда, че моделът "Борисов" е нещо хубаво, за да се върне обратно в България", допълни Кирил Петков.

Той обясни, че ако си бил коалиционен партньор и си правил нещо срещу интереса на българските граждани, партиите критикуват, но ако си президент, който има служебно правителство, което уврежда интересите на българските граждани, също критикуваме, няма значение дали сме били партньори или не. Никой не може да ми вдигне телефона и да ми каже какво да правя. Политиците са свикнали на игри и комбинации, и точно затова сме неудобни, категоричен бе Петков.

Той добави, че от ПП са хора са идеали. Тези две риторики на президента, че сме били лъжци и шарлатани, нямат много значение. Това, което обаче има значение, са действията, които се случват в последния месец-два и действието на служебното правителство, които от наша страна трябва да носят критика. Последното голямо разочарование бе примерно с Българската банка за развитие (ББР). Екипът, с който заедно преди една година започнахме да разглеждаме как един милиард е откраднат от тази банка и е даден на осем фирми, свързани с хора като Вълка, и тези хора направиха тази банка да дава средства на малки и средни предприятия, дадоха възможност тези милиони, които са изчезнали, да бъдат потърсени, и изведнъж служебното правителство ги уволнява. Същото бе и за връщането на "Газпром", подчерта Кирил Петков.

Резултатът е най-бедната страна в Европа, недоволен е Кирил Петков.Но пак повтори, че над 1 милион пенсионери са минали линията на бедност.

Да, проблем са цените - всичко в магазина струва по-скъпо, но този проблем беше привнесен, обясни шефът на ПП. Не мога да кажа, че съм горд, че нашето правителство направи много, въпреки тези обстоятелства, уточни Петков.    

Само аз и Мицотакис имахме разговори, така се получи газовата връзка с Гърция, макар мнозина да си го пришиват на ревера, обясни експремиерът. 

Мога да поздравя БСП, ако следват тази политика да не гласуват за модела ГЕРБ отново, заслужават поздравления, заяви той.