Петков от Скопие: Оптимист съм, заедно ще се борим с езика на омразата (НА ЖИВО)

Новини
17:31 - 18 Януари 2022
2490
Петков от Скопие: Оптимист съм, заедно ще се борим с езика на омразата (НА ЖИВО)

Да, може да не са решени всички въпроси, но тези по които се разбираме, да се отразят в учебниците. Това, което и аз споделих - в отделни части на исорията има негативни исторически факти, които не може да се игнорират, но като се говори за тях, нека не говорим за български фашисти. В много от страните не се съчетават държавата с режима, а се говори само за за режима. Това заяви от Скопие премиерът Кирил Петков на пресконференция.

Ще се опитаме да се разграничим, за да постигнем желанието да няма език на омразата, но едновременно с това историческите факти да са такива, каквито са, обобщи министър-председателят.

Петков обясни, че е оптимист по отношение на смесените работни групи, които ще се събират. Тези хора ще се срещат един път на месец. Понеже са 5 групи, по една всяка седмица. Който има против подобни срещи, ще водим, че има деструктивно поведение. Лично аз и Ковачевски ще реагираме, ако такова нещо се случи, увери Петков. 

По финансирането на жп линия Скопие- София, Петков обясни, че не са успели да влязат в детайли.

Немислимо е, да сме 21 век и да няма железница между двете столици, категоричен е обаче премиерът.

Това е пример за лошо управление. Оптимист съм, че там имаме реална дейност, добави той.

"Вече имаме реални резултати. Авиолинията София - Скопие ще стане реалност и оттук нататък ще имаме пряка връзка. Тя ще стане реалност до 60 дни. Министрите на двете страни вече обсъдиха конкретни отсечки и начини за финансиране за линията", заяви на брифинг премиерът Кирил Петков, който е на посещение в Скопие.

„Северна Македония няма териториални претенции, което е позитивен знак от тяхна страна. В момента имаме реални резултати – това, което досега не виждахме в нашите отношения”, допълни Петков

Трябва да запретнем ръкави и да няма периоди без срещи, допълни той. Премиерът увери, че е фалшива новина твърдението, че САЩ възнамеряват да ни наложат санкции заради Северна Македония.