Петков отвърна на Бойко: Сглобката трябва да си довърши 9-те месеца

Чак след реформите ще говорим за коалиционно споразумение, натърти лидерът на ПП

Новини
12:06 - 28 Февруари 2024
2176
Петков отвърна на Бойко: Сглобката трябва да си довърши 9-те месеца

"Искам да кажа ясно на господин Борисов - сглобката, както я нарекохме, сега трябва да си довърши вторите девет месеца от тази работа. Ако видим, че ГЕРБ са готови да свършат тази работа, да видим, че тези регулатори работят, че имаме съдебна система, която работи, и служби, които работят и са реформирани, тогава след девет месеца можем да говорим за коалиционно споразумение. Дотогава не можем да говорим въобще за коалиционно споразумение, защото нито хората, нито ние сме уверени, че тези реформи ще се случат докрай" - така Кирил Петков отговори на офертата на Бойко Борисов за коалиционно споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Още снощи Петков застана пред медиите, но тогава обясни, че не бил слушал брифинга на Борисов и не знаел какво точно е предложението.

На въпрос дали това означава, че ПП-ДБ отказва да подпише готвения от ГЕРБ документ, той отговори: "Нека да видим техния документ, обаче няма да влезем в коалиция. Коалиция като коалиция - няма да имаме такова нещо, докато не видим, че реформите са се случили". Експремиерът обясни, че това означава да има Висш съдебен съвет, на който да не може да му се натисне бутона Enter, и главен прокурор, на когото да му се има доверие.

Петков обясни, че е заблуда, че ПП-ДБ иска подялба на регулаторите 50 на 50, а всъщност искали 100% независими регулатори, т.е без политически назначения, "на никого майката от депутатите да не е шефка на КЗК", да няма зависими хора, които да гласуват без да се замислят, като им се натисне бутона Enter.

"Няма да говорим за никакви министри, докато не видим, че ГЕРБ са готови с нас да направят крачката напред за реалната реформа в регулатори", заяви Петков.

На въпрос дали ще подпише споразумението, ако в него е разписано как ще се избират независимите регулатори, той отговори: "Ако видим, че в документа, който те ни предлагат, описват ясно как тези регулатори ще бъдат сменени."

По-рано днес и Борисов, и Делян Пеевски се изказаха отново негативно за военния министър Тодор Тагарев и поискаха той да бъде сменен. И двамата изтъкнаха, че дарените за Украйна БТР-и все още не са тръгнали от София.

"Много интересно. Бойко Борисов и Делян Пеевски поискаха неговата смяна. Всичките ни евроатлантически партньори много го харесват. Украинците специално са казали по време на посещението, че харесват нашия министър на отбраната. От тази гледна точка аз не знам от къде идва тяхното желание да го сменят. Мислите ли, че е умно, когато изпращате 115 бронирани машини, да обявявате точно кога ще отидат? Това е пълна глупост. Аз лично си мисля, че е ще е голяма глупост, ако ние обявим точната дата, когато едни бронирани машини трябва да прекосяват Украйна, докато тях ги бомбардират. Ако сте Русия, какво? Ще гледате как минават тези бронирани машини и отиват? Абсурд", коментира той.

"Искам да върна няколко стъпки назад. Защо въобще се събрахме в т.нар. сглобка? Защото е сглобка, не е още коалиция по никакъв начин. Събрахме се с една единствена цел - че можем да направим реформите, които българските граждани заявиха, че искат да се случат още преди три години. Кои са те? Хората искат справедливост. Да зная, че като отидат в съда, няма да се срещат с Нотариуси, с Пепи Еврото и някого друг. Хората искат сигурност, да имат служби, на които могат да разчитат, като отидат в магазина, да знаят, че никой не ги обира с монополни цени, като си плащат тока, че цените са правилните" - това заяви в кулоарите на парламента Кирил Петков.

"Това беше задачката на тази сглобка. Първите девет месеца, и тук трябва да поздравя колегите от ГЕРБ, направихме добри неща - сменихме конституцията, много от законите, за да дадат възможността тези реформи да се случат. Следващите девет месеца трябва реално да се случат - не на думи, не на хартия, а реално тези институции да заработят за хората", каза Петков.