Петков: Зеленият сертификат отпада при две условия (НА ЖИВО)

Общество
18:43 - 21 Януари 2022
5670
Петков: Зеленият сертификат отпада при две условия (НА ЖИВО)

Ще премахнем зеления сертификат в момента, когато постигнем два критерия. Първият е ваксинация от 60% с две дози. Вторият е - ако всички интензивни легла в страната паднат на 5% заетост от COVID болни. Това е предложение, което предстои да бъде дискутирано, заяви премиерът Кирил Петков време на пресконференция в Министерския съвет заедно с министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Превдижда се в области с малък брой на интензивни легла да могат да прехвърлят интезнивните случаи към други области. Така няма да затваряме цели области. Добрата новина е, че новият вариант на ковид не води до висока заетост на интензивните легла, стана ясно по време на пресконференцията.

"Започваме да управляваме COVID кризата на базата на модели. Добрата новина е, че въпреки заболеваемостта, новата вълна все още не е довела до висока заетост на интензивните легла в болницата", каза премиерът Петков.

"Има няколко не толкова добри новини. Регион 1, който включва София, София-област и Благоевград се очаква след пет дни да влезе в Етап 3, което започва с ограничителни мерки. Регион 5 област Ямбол влиза в етап 3, което означава също меки, но ограничителни мерки след пет дни", заяви премиерът Кирил Петков.

Ще даваме на всеки регион поне пет дни предизвестие преди да влязат в сила мерките", допълни той.

Ангел Кунчев обяви, че за момента не се обсъжда отпадане на сертификата за антитела.