Петлите искат да останат на световния връх

Франция попадна в една група със съставите на Дания, Австралия и Тунис

Спорт
13:00 - 07 Ноември 2022
3018
Петлите искат да останат на световния връх

Действащият шампион Франция попадна в сравнително лесна група с познати съперници. Четата на Дидие Дешан ще трябва да се изправи в първата фаза на турнира в Катар срещу отборите на Дания, Австралия и Тунис.

Любопитно е да се отбележи, че Франция, Дания и Австралия бяха в един поток и на преднишното Световно в Русия. Тогава "петлите" и "червения динамит" се класираха напред, а "кенгурутата" завършиха на последно място.

Програма на срещите в група D

22 ноември в 15:00 часа - Дания - Тунис - "Едюкейшън Сити", Ал-Раян

22 ноември в 21:00 часа - Франция - Австралия - "Ал-Джануб", Уакра

26 ноември в 12:00 часа - Тунис - Австралия - "Ал-Джануб", Уакра

26 ноември в 18:00 часа - Франция - Дания - "Стадион 974", Доха

30 ноември в 17:00 часа - Австралия - Дания - "Ал-Джануб", Уакра

30 ноември в 17:00 часа - Тунис - Франция - "Едюкейшън Сити", Ал-Раян

Крайното класиране в групата се определя по следния критерий: спечелени точки, голова разлика и брой отбелязани голове.

Франция

Франция ще хвърли всички сили, за да остане на световния връх, но това няма да бъде никак лесна задача. Тимът трябва да се представи значително по-добре от Евро 2020, където отпадна още в 1/8-финалите след поражение от Швейцария.

Ако мегазвездата Килиан Мбапе се намира в оптимална форма, той може да направи разликата за своя отбор. В състава на Дешан има и други изключително класни играчи със значителен опит на международната сцена.

Франция триумфира в Лигата на нациите през сезон 2020/21 след победа във финала срещу Испания. Отборът показа солидна игра в хода на турнира и ако съумее да я повтори в Катар, то определено ще бъде сред главните претенденти за световната купа.

Франция се отправя към Мондиал 2022 в ролята на действащ първенец на планетата и селекционерът Дидие Дешан мечтае тимът му да стане едва третия в историята с две поредни световни купи след Италия (1934, 1938) и Бразилия (1958, 1962).

Дешан ще има на разположение може би най-силният състав в Катар, но това ще нахъса допълнително техните съперници да се раздадат на максимум. "Петлите" са солидни във всяка линия, но най-впечатляваща изглежда атаката им, в която блестят имената на Килиан Мбапе и новият носител на "Златната топка" Карим Бензема.

Дешан е видял всичко

Старши-треньорът на Франция държи поста си вече 10 години и е преминал през какво ли не. Това вече знае как се покорява световния връх, но да го защитиш винаги е било по-трудната задача.

53-годишният спец получи доста критики за тактическите си решения след шокиращата загуба от Швейцария в 1/8-финалите на Евро 2020. Той обаче успя да запази доверието на местната федерация и да продължи да води отбора.

Договорът на Дешан изтича в края на годината и нищо чудно турнирът в Катар да бъде последния в кариерата му. Той може да реши да се оттегли дори и в случай, че донесе нов трофей на страната си.

Неподражемият Мбапе

Мбапе е голямата звезда в отбора на Франция и въпреки че е само на 23 вече е доказано име на международната сцена. Той изигра ключова рола за триумфа на своите в Русия и може да се похвали с четири гола и три асистенции в 11 изиграни мача на големи форуми.

Нападателят на Пари Сен Жермен е на познатото високо през тази кампания, като има на личната си сметка 14 гола в 15 срещи за "принцовете". Единствената въпросителна около него е буйният му темперамент, който може да го вкара в неприятности във всеки един момент.

Почти без проблеми в квалификациите

Франция спечели директна квота за Катар и не допусна нито една загуба в пресявките, но не всичко мина гладко за отбора. Световните шампиони взеха пет победи, а в останалите си три срещи записаха ремита.

Момчетата на Дешан не успяха да пречупят съпротивата на Украйна и в двата двубоя помежду им. Те стигнаха само до равенство и в домакинството на Босна и Херцеговина, което не се хареса особено много на феновете.

Офанзивната мощ

Нападателната линия на Франция е повече от впечатляваща и със сигурност смущава съня на бранителите на Австралия, Дания и Тунис. Мбапе изглежда има запазено място в атака, както и Бензема, който беше неудържим през миналия сезон.

34-годишният таран на Реал Мадрид вдигна трофеите в Ла Лига и Шампионската лига, като допринесе за тяхното спечелване с общо 42 точни попадения. В Катар той ще има последен шанс да грабне първа голяма титла с националния тим, ако не броим тази в Лигата на нациите от сезон 2020/21.

Привилегията да си партнират с Мбапе и Бензема в предни позиции ще си оспорват Усман Дембеле и Антоан Гризман. Ветеранът Оливие Жиру, както и Кристофър Нкунку също имат своите аргументи да бъдат в стартовите XI. Toва обаче не е всичко, тъй като Дешан има на разположение и Антони Марсиал, Муса Диаби и Кингсли Коман.

Австралия

След 1008 дни и 20 мача, от които само четири бяха на родна земя, Австралия се класира за Световното първенство в Катар тази година.

Австралия демонстрира характер и здрави нерви в световните квалификации, след като оцеля в две битки от по един мач в плейофите. Тимът от "зеления континет" първо прекърши мечтите на Саудистка Арабия, а след това повали коравия състав на Перу след драма с дузпи.

"Кенгурутата" иначе започнаха великолепно в пресявките с 11 поредни победи и бяха в отлична изходна позиция да се сдобият с директна квота за Мондиал 2022. Загубите от Япония и Саудитска Арабия обаче ги пратиха в баражите.

Австралия е редовен участник на световни първенства през това хилядолетие, като е на път да играе на най-големия футболен форум за шести път поред. Момчетата на Греъм Арнолд трябва да са на върха на възможностите си, ако искат да прескочат групата.

Мнозина смятат, че това е малко чудо, като се има предвид, че отборът съдържа малко именити играчи, а треньорът Греъм Арнолд не е всеобщо популярен. Самото достигане до груповата фаза на Мондиал 2022 е голям успех за футбола в страната, където ръгбито и крикета обикновено поглъщат почти всичкото медийно внимание.

Въпреки това, в най-кратки срокове преди началото на Световното трябва да се свърши много работа за да стане Австралия наистина конкурентоспособна на световната сцена.

Добрата новина за отбора е, че те той игра с французите и датчаните в груповата фаза на предишните Световни финали, така че те ще се изправят срещу някои познати противници.

История

Австралия е единственият национален отбор, който е печелил Купата на нациите на ОФК четири пъти между 1980 и 2004 г., както и Купата на Азия на АФК през 2015 г. на родна земя.

Отборът е представял Австралия в шест турнира за Световната купа на ФИФА - от 1974 до 2006 г. и от 2006 до 2022 г.

Освен това, тимът е участвал четири пъти в турнира за Купата на конфедерациите на ФИФА.

Пътят към Катар

"Кенгурутата" спасиха квалификационната си кампания, която иначе започна много обещаващо (11 поредни победи), но приключи безславно с поражения от Япония и Саудитска Арабия. Това попари надеждите им за автоматично класиране и ги принуди да продължат по пътя на плейофите.

Там те преодоляха Обединените арабски емирства с 2:1 в отделен азиатски квалификационен плейоф за да спечелят правото да се изправят срещу Перу за място на Световното първенство.

Те си подпечатаха визите за Катар, след драматичен успех над южноамериканците с дузпи.

Селекционерът

През 2000 г. Греъм Арнолд е избран за помощник-треньор на австралийския национален отбор по футбол.

Арнолд работи с много опитен и доказан специалист в лицето на Гуус Хидинк, като те запретват ръкави за предстоящото Световно първенство по футбол през 2006 г., след като през 2005 г. старши треньорът Франк Фарина е уволнен.

Тогава те постигат историчеки успех достигайки до фазата на директните елиминации за пръв път в историята на Австралийския футбол. След напускането на Хидинк Арнолд е назначен за временен треньор на "кенгурутата".

Арнолд продължава да води квалификациите на мъжкия национален отбор по футбол на Австралия до 23 години за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

Той продължава да помага на Пим Вербеек да се класира за Световното първенство по футбол през 2010 г. в Южна Африка.

В крайна сметка, дългогодишната работа на Арнолд е възнаградена през август 2018 г., когато той е назначен за старши треньор на мъжкия национален отбор по футбол на Австралия.

Значими играчи

Вероятно най-значимият играч в състава на "кенгурутата" е Матю Райън.

Той дебютира на международната сцена през 2012 г. и оттогава се утвърди като вратар първи избор за вратар в отбора на Австралия, наследявайки на практика своя герой от детството Марк Шварцер.

Вратарят игра на Световните първенства през 2014 и 2018 г., както и на Купата на Азия през 2015 и 2019 г. Освен това печели наградата за най-добър вратар на турнира през 2015 г., на който страната му триумфира на родна земя.

Вратарят най-вероятно ще бъде капитан на състава на Австралия на Световното първенство през 2022 г.

Друг ключов играч за австралийците е Мартин Бойл, който дава на отбора нужната директност и желание а атака на противниковите защитниците, които отдавна липсваше на тима.

Дания

Дания преживя емоционално лято през 2021-а по време на Евро 2020, което започна кошмарно с инцидента с Кристиян Ериксен. Всичко обаче завърши триумфално и скандинавците достигнаха до финалното каре, където отстъпиха пред талантливия тим на Англия.

Ериксен отново е на терена и дори премина в редиците на колоса Манчестър Юнайтед, където ще даде всичко от себе си, за да се подготви оптимално за Катар. А там нищо чудно да поведе съотборниците си към ново паметно представяне.

Възпитаниците на Каспер Хюлманд спечелиха квалификационната си група за Мондиал 2022 по впечатляващ начин с девет победи и реми от 10 срещи. Те със сигурност ще гонят пълния комплект точки в откриващия си мач на Световното срещу Тунис.

Споменът от триумфа през 1992-ра ще е вечен.

Националният отбор на Дания има едно безспорно качество - да пленява сърцата на феновете. Изминаха 30 години от европейската титла на "червения динамит", но тя ще бъде помнена вечно. Ако случайно сте забравили, само щрихираме - датчаните влизат на Евро 1992 в последния момент за сметка на Югославия.

Повечето футболисти вече са на почивка, а треньорът Рихард Мьолер-Нилсен прави ремонт в дома си. На всичко отгоре суперзвездата Михаел Лаудруп отказва участие заради конфликт със селекционера. По всичко личи, че "плажната" скандинавска банда ще дойде в съседна Швеция само за да отбие номера. Но нищо подобно. Датчаните извървяват целия път до върха и след победа с 2:0 над Германия на финала стават кралете на Европа.

На световни първенства "червеният динамит" няма с какво толкова да се похвали и върхът му е 1/4-финалът през 1998-а във Франция в едва второто му участие на мондиали. В Катар датчаните ще се представят на най-големия форум на планетата за шести път в историята си и притежават класата да изненадат всеки противник. Ако сте проследили битките в Лигата на нациите, знаето защо. И все пак имаше и разочарование в новия турнир на УЕФА.

На точка от 1/2-финалите

В последния си мач в групата Дания победи с 2:0 световния шампион Франция на стадион "Паркен" в Копенхаген, но това не се оказа достатъчно за тима на треньора Каспер Хюлманд за класиране за топ 4 на Лигата на нациите. "Червеният динамит" остана само на точка зад Хърватия и скандинавците ще се надяват да пренесат добрата си игра и на предстоящия мондиал. По прищявка на жребия Дания отново е в една група с Франция (7.00 коефициент за световна титла), а останалите два тима са Австралия и Тунис.

Селекционерът

Хюлманд е бивш защитник от долните дивизии, който е принуден да се откаже рано заради контузия. Захваща се с треньорската професия като много млад и преминава през цялата йерархия, преди да поеме Лингби и да го изведе до промоция в елита. По-късно е наставник на Нордселанд, с който става шампион. Това привлича интереса на германския Майнц и през 2014 година Хюлманд идва за заместник на Томас Тухел. В Бундеслигата обаче не му потръгва и е освободен след само около половин година.

Следва нов период в Нордселанд и интерес от белгийския Андерлехт, но двете страни се разминават. През 2019-а от датската федерация обявяват, че Хюлманд ще наследи Оге Харейде на селекционерския пост на националния отбор след Евро 2020. Първенството обаче се провежда година по-късно и под ръководството на новия наставник "червеният динамит" достигна до 1/2-финалите, където бе спрян от Англия след дискусионна дузпа в продълженията.

Как беше взета квотата за Катар?

Датчаните се представиха невероятно в квалификационната си група и си осигуриха класиране два кръга преди края на битките в потока след осем поредни победи. Във въпросните двубои момчетата на Каспер Хюлманд вкараха 27 попадения и не допуснаха нито едно. Последното беше рекордо постижение за тим от Стария континент, след като нито една нация не беше постигала нещо подобно в квалификации. Групата може и да не беше толкова стряскаща - Дания, Шотландия, Израел, Австрия, Молдова и Фарьорските острови, но това по никакъв начин на омаловажава успеха на скандинавците.

Звездите

Отборът на Дания притежава много звезди, но най-ярката от тях е Кристиан Ериксен. Футболистът преживя много през последната година и половина, но отново се завръща към най-доброто, на което е способен, с фланелката на новия си клуб Манчестър Юнайтед. Каспер Хюлманд има в състава си още фигури като Каспер Шмайхел (Ница), Симон Кяер (Милан), Андреас Кристенсен (Барселона), Пиер-Емил Хьойберг (Тотнъм) и други.

Тактиката

Дания залага на изпитаната през годините схема 4-3-3, но Хюлманд е добър тактик, който винаги знае как да промени нещата в движение, за да бъде извлечен максимумът. Така през времето, в което е начело на тима, видяхме да се прилагат успешно 4-3-1-2 и 3-4-2-1. В квалификационната си група за Катар 2022 "червеният динамит" вкара средно по три гола на мач и допусна 0.3 (голова разлика 30:3), което добре илюстрира свършената от Хюлманд работа.

Тунис

Тунис елиминира Мали в решаващ плейоф от зона Африка и се класира на второ поредно световно първенство и общо шесто в историята си. "Картагенските орли" са с амбиции най-сетне да дебютират във фазата на директните елиминации.

Повечето играчи на тима се подвизават в Европа, като сред тях се откроява опитният нападател на Монпелие Уаби Хазри. Трябва да споменем и талантливия Ханибал Меджбри, който е собственост на Ман Юнайтед, но в момента играе под наем в Бирмингам.

В началото на годината имаше промени на кормилото на отбора, след като старши-треньорът Мондер Кабайер беше уволнен заради слабо представяне в Купата на Африка. Кабайер беше наследен от бившия му асистент Джалел Кадри.

Световното първенство по футбол вече чука на вратата, а националният отбор на Тунис няма търпение да се впусне в битките в Катар. Целта пред "Орлите от Картаген" е да се измъкнат от груповата фаза за първи път в историята си.

Африканската страна е поставена в група D и ще мери сили с други три много силни държави, включително с един от най-големите фаворити в турнира - Франция. Останалите два тима, които ще излязат срещу момчетата на Джалел Кадри, са Австралия и Дания.

Тунис започва срещу силния отбор на "червения динамит", който достигна до полуфинал на Европейското първенство в предишния си турнир, след което се изправя срещу Австралия и след това срещу много трудния отбор на Франция.

Пътят до Катар

За разлика от европейските квалификации, Тунис се класира за турнира по пътя на КАФ (Африканската футболна конфедерация) за състезанието.

В него петдесет и четири държави от целия Черен контитент се състезаваха в три кръга на квалификациите. В първия кръг участват държави, които не са били класирани за втория. Следователно, тъй като Тунис е една от най-силните страни в този раздел, те вече бяха поставени в групите.

Затова тунизийците влязоха в квалификациите във втория етап, където останалите страни бяха разделени в групи по четири, като само една държава от група преминаваше в третия кръг. Тунис беше изтеглен в група В заедно с Екваториална Гвинея, Замбия и Мавритания.

Въпреки че бяха притиснати до краен предел, момчетата на Джалел Кадри спечелиха своята група, като събраха 13 точки от шестте си мача. Това включваше двоен успех над Замбия и класическа победа с 3:0 срещу втория в групата Екваториална Гвинея.

Третият кръг беше последният от квалификациите, в който десетте най-добри страни бяха изтеглени срещу друг отбор, като спорът беше решен в два мача. Победителят щеше да достигне до Световното първенство, докато другият - елиминиран.

Тунис получи за съперник Мали, което беше труден жребий, като се има предвид, че съперникът остана непобеден по време на квалификациите. В първия мач нямаше много неща, които да разделят двете страни, с изключение на автогола на защитника на Мали Муса Сисако в 34-та минута. Поради това, пристъпвайки към втория двубой, Тунис имаше предимство от един гол, което успя да задържи и да се класира за шестото си световно първенство по футбол.

Историческо представяне в международни състезания

Благодарение на победата си с 1:0 срещу Мали Тунис достигна до шестото си световно първенство в историята на страната. Това означава, че те са се класирали за пет от последните седем турнира, което е много по-добре, като се има предвид, че първото им участие е през 1978 г. в Аржентина.

Що се отнася до успехите в международните турнири, Тунис е спечелил три различни купи, но предишното е било преди повече от десетилетие, през 2011 г. Страната е горд носител на Купата на Африка, на първенството на африканските нации, основано 2009-а година, и на Арабската купа на ФИФА.

По време на последния си международен турнир Тунис достигна до четвъртфиналната фаза на Купата на африканските нации, за да загуби от Буркина Фасо.

На Световното първенство обаче, въпреки че пет пъти е достигала част от груповата фаза, страната никога не е успявала да я преодолее. Освен това са успели да спечелят само два мача в историята си, като последният им дойде на Световното първенство през 2018 г. срещу Панама и почти победиха Англия, ако не беше гола на Хари Кейн в 91-та минута.

Играч във фокус

Тунис не е пълен с добре познати футболисти по света, но едно име, което е разпознаваемо от английските футболни фенове, е плеймейкърът Уахби Хазри, който в момента играе за Монпелие във френската Лига 1.

31-годишното бивше крило на Съндърланд и Бордо е един от ключовите играчи на страната и със сигурност е човек, от когото съотборниците му ще търсят вдъхновение в Катар.

На международната сцена Хазри е изиграл общо 71 мача за страната си и е вкарал 24 гола. Той беше капитан на своя отбор по време на предишния им международен турнир и допринесе за четири от головете на Тунис на Световното първенство по футбол през 2018 г.

На турнира от Хазри ще се очаква да бъде звездата на страната си и всеки гол може да го доближи до позицията на водещ голмайстор на тима за всички времена. Ако Тунис иска да влезе в историята в Катар, Хазри определено ще бъде един от играчите, които ще вдъхновят своята страна.