Петролът поскъпна с над 2%

Новини
18:33 - 30 Ноември 2022
1628
Петролът поскъпна с над 2%

Петролните фючърси поскъпнаха за кратко с над 3%, след като Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете солиден спад на складовите запаси на суров петрол с цели 12,6 млн. барела до 419,1 млн. барела през седмицата до 25-и ноември.

Запасите от суров петрол в центъра за доставка "Кушинг", Оклахома, пък паднаха с 415 000 барела за последната седмица до 24,3 млн. барела.

В същото време обаче, данните на EIA показват седмично увеличение на складовите запаси на бензин с 2,8 милиона барела и на петролни дестилати, включващи горивото за отопление и дизел - с 3,5 милиона барела.

Степента на използване на капацитета на петролните рафинерии пък скочи с 1,3 процентни пункта спрямо предходната седмица, достигайки 95,2%, което отчасти обяснява и рязкото намаление на складовите запаси на суров петрол.

След първоначалното рязко поскъпване на суровия петрол с над 3% последва ограничаване на част от неговия растеж, като към 18.00 часа българско време януарските фючърси на петрол Брент нарастват с 2,5% малко над нивото от 85 долара за барел, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI - с 2,4% точно над 80 долара за баел.

Едно по-рязко поскъпване на петрола изглежда ограничено с оглед на очакваната важна среща на картела "ОПЕК +" по-късно тази седмица (на 4-и ноември). ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия, се очаква да запазят настоящите съвместни производствени нива на петрол. Въпреки това все още не е постигнат консенсус, като по-нататъшните съкращения на производството все още са на масата, посочват някои анализатори.