Петте рекорда, които трансферът на Енцо Фернадес счупи

Благодаря на шефовете на Челси, че направиха всичко, за да бъда част от този проект, заяви новият №5 в Челси

Спорт
14:45 - 02 Февруари 2023
1601
Петте рекорда, които трансферът на Енцо Фернадес счупи

Преминаването на Енцо Фернандес в Челси се превърна в най-голямата трансферна сага по време на изминалия януарски прозорец. Лондончани започнаха с офанзивата си за световния шампион още в началото на 2023 година и финализираха сделката едва в последните часове на вчерашния ден. Новите собственици на лондончани ще платят за аржентинеца общо 107 милиона паунда. Макар че ще бъде бъде преведена на шест вноски, тази сума счупи цели пет трансферни рекорда.

Енцо Фернандес подобри следните постижения: за най-скъпа покупка на Челси; за британски трансфер; за най-скъп входящ трансфер в Премиър лийг и за най-голяма продажба на Бенфика. Най-изненадващото постижение от цялата тази поредица обаче е, че Енцо Фернандес се превръща и в рекордна продажба на Ривър Плейт. Аржентинският клуб получава 25% от цялата сума, което представлява 26.75 милиона паунда.

Клубът от "Стамфорд Бридж" пък е ненадминат по обща сума, похарчена за трансфери. Челси прехвърли границата от 300 милиона паунда за нови покупки през зимата, а през последните два трансферни прозореца сумата за нови играчи надхвърля 550 милиона.

Закупеният за 121 млн. евро Енцо Фернандес ще носи фланелката с номер 5 в Челси. Рекордната покупка от Бенфика вече се появи със снимки и видеа в официалния сайт и акаунтите в социалните мрежи на “сините” от Лондон.

Аржентинецът, който стана световен шампион на Мондиала в Катар миналата година, бе представен от клуба, след като пристигна на тренировъчната база в сряда вечерта с частен самолет до Лондон.

Челси потвърди, че Фернандес ще носи фланелката с номер 5, с която преди това излизаше Жоржиньо, който пък премина в Арсенал за 12 млн. паунда.

Клубът уреди медицинските прегледи на футболиста в Португалия и организира частен самолет, на който той да се качи в сряда, за да отлети за Англия.

Фернандес благодари на собствениците на Челси за решимостта им да осъществят сделката.

"Благодарен съм на Челси и на собствениците му, че направиха всичко възможно, за да стана част от този проект", заяви Фернандес пред клубния уебсайт на Челси.

"Щастлив и развълнуван съм да се присъединя към гордостта на Лондон, да играя в най-добрата лига в света и да се боря за най-големите трофеи".

"Нямам търпение да играя пред нашите фенове и да помагам на съотборниците си на и извън терена", завърши Енцо.

Аржентинският носител на Световната купа подписа договор за осем години и половина, който може да му позволи да остане в клуба до 2031 г.

"В лицето на Енцо подписваме договор с носител на Световната купа и един от най-ярките таланти в световния футбол", заявиха пък от Челси в официално заявление.