Певицата Лилана прибира милиони от тол таксите

Новини
13:20 - 15 Май 2019
52491
Певицата Лилана прибира милиони от тол таксите

Компанията "Телетол" АД, собственост на кипърска офшорка и стартъп и в чиято управа влиза певицата Лилана, стана вторият национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси. Досега единственият доставчик на услугата беше "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД, разкри Lupa.bg.

Договорът между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и специално регистрираното през февруари тази година акционерно дружество "Телетол" е подписан на 14 май, съобщиха от Националното тол управление. 

Новината дойде в деня, в който транспортният бранш се оплака от липсата на информация как ще работи тол системата за автомобилите над 3,5 тона, която влиза в сила от 16 август. От днес пък започват тестовете на тол системата чрез симулации. 

От пътната агенция и тол управлението не казват каква е комисионата, която ще получава доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи максималната комисионна е 7%. Толкова например прибира "Интелигентни Трафик Системи". Плановете на правителството са от платеното преминаване по пътищата да влизат над 1 млрд. лв. годишно. При подобни приходи комисионата е над 70 млн. лв.

"Телетол" АД е създадено на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв. То разрабова, внедрява и управлява софтуер, услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, и предоставя технически решения за цялостната инфраструктура. Акционери в дружеството са "Нованор" (70%) и "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД (30%). "Нованор" е стартъп компания, която възниква с помощта на фонда "Илевън". Софтуерната компания развива и представя на пазара платформи за интелигентни транспортни решения. Работят както за частния, така и за държавния и общински сектор. Собственици на компанията са Лиляна Христова Деянова, позната на публиката като Лилана, и Мартин Димитров Димитров. Двамата бяха ангажирани и с разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната.

Певицата Лилана, която преди години се спрягаше като интимна с Васил Божков, е председател на съвета на директорите на "Телетол" АД, а Мартин Димитров представлява дружеството, според Търговския регистър. По-интересен е миноритарния акционер в "Телетол" – "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД. Не е ясно кой стои зад това дружество.

"Инфосистемс интернешънъл" е собственост на "Информикс груп", зад която пък стои кипърската офшорка "МГ Октагон инвестмънтс". Тя е собственик на няколко фирми в България, които редовно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Например, доскоро бяха в консорциум свързан с ремонта на пътища в София, в друг за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS.