Певицата Йоана пред Lupa.bg: Не бъркам музиката с кастинг за еротичен филм!

Изповеди
11:30 - 16 Август 2019
10544
Певицата Йоана пред Lupa.bg: Не бъркам музиката с кастинг за еротичен филм!

Йоана Димитрова изгря на сцената на "Х Фактор" и без усилие спечели огромна подкрепа от журито и публиката, както и място на големия финал. След края на предаването Саня Армутлиева, в чийто отбор беше певицата, подписа договор с нея и я взе в музикалната си компания „Вирджиния Рекърдс“. Младото момиче спечели сърцата на публиката още с първата си песен "Да не спим". Парчето излезе и в българска, и в английска версия. Автор на българския текст бе не кой да е, а Любо Киров, който като член на журито в "Х Фактор", никога не е крил симпатиите си към Йоана, въпреки че тя не беше в неговия отбор. Преди дни младата певица представи новото си парче "Fiesta". Потърсихме певицата, за да я попитаме за пътя към славата, конкуренцията и мнението й за фолк музиката.


- Йоана, новата ти песен "Fiesta" вече е сред най-излъчвани български парчета в ефира. Каква е рецептата едно парче да се хареса от публиката?

- Добрата песен трябва да те кара да чувстваш. Тази пролет бях част от "Sofia Songwriting Camp", първия международен лагер за писане на песни у нас, и менторът ни каза точно това  - ако парчето движи ума ти, душата, или краката, значи е твърде вероятно да имаш хит. „Fiesta” е вторият ми проект с Monoir, румънският продуцент, с който направихме и „Да не спим“. Създадохме песента за 4 часа в студио. Исках да експериментирам с латино моменти, защото осем години съм се занимавала със състезателни танци и тази музика е в кръвта ми. Освен това усмихва, лека е и носи флирта на лятото.

- Имала си екстремен момент по време на снимките на видеото с лодката в язовир Огняново...

- Чак екстремен не беше, но имаше един момент, в който зациклихме с гребането. Нито аз, нито актьорът Галин Найденов, който бе партньорът ми в клипа, знаехме как да подкараме лодка. Повъртяхме се в кръг, видяхме, че упражнението е излишно и се оставихме течението да ни отнесе доста навътре. Когато екипът дойде да ни изтегли на брега се шегувахме, че нашата „Fiesta” е заприличала на „Сървайвър”. Иначе на мен ми беше по-трудно шофирането с камера, монтирана на предния капак на колата. Реално не виждах нищо от движението отсреща и трябваше хем да внимавам да не стане инцидент, хем да държа фокус в обектива.  

- Ти си сред младите бг изпълнители, които набират скорост. Лесно ли е да пробиеш на музикалната сцена у нас?

- Нищо не става с магическа пръчица, успехът идва със здрава работа, постоянство и много търпение  - години наред ходех на конкурси за пеене, докато събера кураж да мина на следващото ниво и да се покажа на цяла България на кастинга в „X Фактор”. Супер щастлива съм, че ме забелязаха и започнах да сбъдвам мечтите си като част от семейството на „Вирджиния Рекърдс”.

- Как те възприемат по-утвърдените имена в бранша. Подкрепят ли те или ти завиждат? Можеш ли да ни кажеш конкретна случка.

- Още по време на „X Фактор” изпълнителите в лейбъла на Саня Армутлиева много ме подкрепяха и усещах, че вече са ме приели в техния отбор. Ще го кажа така  - късметлийка съм, че срещам повече протегнати ръце, отколкото вирнати носове.  Вярвам, че за всеки изпълнител има място под слънцето.

-  Мислиш ли, че фолкът остана на по-задни позиции, заради новата вълна от изпълнители в поп музиката?

- Това определено не е моят жанр, но все по-често попадам на парчета със смислен текст, хубави клипове и по-малко мазно ориенталско звучене. Както вече казах, за всички изпълнители си има публика.

- Би ли била по провокативна в клиповете си като част от колежките ти?

- Всеки си избира ракетата-носител към успеха. Възпитана съм по начин, който не ми позволява да бъркам музиката с кастинг за еротичен филм. Ако говорим за ниво на голота, аз мога да стигна само до бански пред камера. Виж, ако говорим за каскади и други екстремни неща, като да скоча с парашут, или да се гмуркам, веднага ще се навия.  Обичам високите скорости и адреналина от спорта!

- Имала ли си колебания при избора ти на музикален жанр?

- Не, никога. Ходих една година на народно пеене, защото ми беше любопитна постановката на гласа,  но не съм мислила да се ориентирам към фолклора. 

- Би ли участвала в риалити формат от типа на „ВИП Брадър“ и какво е мнението този тип шоута?

- Мисля, че са средство да станеш светкавично популярен, но въпросът е с какво. На мен, например, ми е важно като излизам от зоната си на комфорт и цяла България ме гледа, това да става по смислен начин, а  не да се  карам за две филийки хляб или за по-мека възглавница с някой. Предпочитам да се състезавам, да градя нещо с ръцете си.

- Какъв тип песни харесваш най-много ?

- Докато шофирам най-често слушам мелодичен хаус, или  Малума. Обичам "Queen" и саундтрака на „Бохемска рапсодия“.

- На какво си готова в името на успеха и би ли направила компромис в името на кариерата си?

- Ще ви кажа на какво не съм готова  - да изневеря на себе си и на звученето си, за да присъствам в медиите на всяка цена.

- Занимаваш ли се още с продажба на дрехи онлайн?

-  Направих бизнеса с най-добрата ми приятелка и когато нещата в музиката започнаха да ми се случват, й го прехвърлих, защото ми се налага да пътувам постоянно.

- Разкажи ни най-запомнящия си момент, който е свързан с кариерата ти.

- Първият такъв е поканата на Саня Армутлиева да стана част от семейството на „Вирджиния Рекърдс“. Да имаш такъв екип зад гърба си е страхотна привилегия! Другият подобен момент е финала на миналогодишно турне- не бях виждала толкова много хора на „Батенберг“, енергията им беше зашеметяваща! 

Снимки: Вирджиния Рекърдс