Пианистката Донка Ангъчева е "Жена на годината" в Австрия

Топ
19:02 - 19 Септември 2023
5635
Пианистката Донка Ангъчева е "Жена на годината" в Австрия

Родената в Пловдив пианистка Донка Ангъчева е "Жена на годината" в категория "Изкуство и култура" на Look business awards, които всяка година се раздават във Виена.

Донка Ангъчева е номинирана като Bösendorfer артист, много успешен европейски музикант, съпруга, майка на две деца и жена предприемач, създател на инициативата Die Kunst in Österreich lebt weiter ("Изкуството в Австрия продължава да живее").

Наградите в 10 категории бяха раздадени на церемония, състояла се в Almanac Palace, във Виена.

"Щастлива съм, че съм носител на наградата Business Woman Award, в категорията за изкуство и култура на известното списание Look, Австрия, за усилията ми в различни благотворителни събития, както и основаването на моята артистична инициатива "Изкуството продължава да живее" и бих искала да благодаря за това признание и най-вече за гласуваното доверие", казва Донка Ангъчева.

През октомври българската публика ще има възможност да слуша на живо пианистката. Тя ще изнесе рецитал, съвместно с цигуларката Лидия Байч. Това ще е първият им общ концерт в България – той е част от фестивала на изкуствата "Порт прим арт фест". Събитието е голямата гала вечер на форума и ще се състои на 7 октомври 2023 г. (събота) в Културен дом НХК. Концертът ще включва произведения от Едвард Григ, Фридрих-Макс "Фриц" Крайслер и Астор Пиацола.

На 5-и октомври ще е бургаската премиера на филма Appassionata, в който журналистът Георги Тошев разказва за живота, музиката и кариерата на Донка Ангъчева.

На 3-ти декември във Виена ще бъде четвъртото издание на инициативата на Донка Ангъчева – "Изкуството в Австрия продължава да живее".

Донка Ангъчева е австрийска пианистка със световна солова кариера, но е силно свързана с родния ѝ Пловдив и това беше причината българската премиера на филма "Апасионата" да се случи именно в този град.

Филмът "Апасионата" проследява трудния и динамичен път, който Донка Ангъчева изминава, за да достигне върховете на изкуството, на което е отдала огромна част от себе си. По време на Covid пандемията тя подема мащабна инициатива в помощ на артистите и в името на изкуството, което, по думите ѝ, трябва да продължи да живее! Проектът на Донка Ангъчева за онлайн концертни филми се превръща в истинска сензация и упора за културата на Австрия в трудното време. Днес виртуозната пианистка е сред най-разпознаваемите лица на австрийската музикална сцена.