Пиастри триумфира в Азербайджан

Пилотът на Макларън спечели лютата битка с Льоклер

Спорт
16:27 - 15 Септември 2024
812
Пиастри триумфира в Азербайджан

Оскар Пиастри постигна втора победа за сезона – този път на Гран При на Азербайджан. Пилотът на Макларън бе замесен в люта битка по времена голяма част от състезанието с Шарл Льоклер, който се бори с лидера, но в крайна сметка остана негов подгласник. Така Оскар Пиастри взе реванш от Шарл Леклер за поражението на „Монца“.

Серхио Перес и Карлос Сайнс, които оформиха битката за място на подиума пък се блъснаха обиколка преди края, като двамата не финишира в Баку. Така трети остана пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел.

Вторият пилот на Макларън Ландо Норис остана 4-и, следван от Макс Верстапен, който изпитваше проблеми по време на Гран при на Азербайджан.

Фернандо Алонсо финишира на 6-о място, докато Люис Хамилтън с Мерцедес остана на 10-а позиция.

Всички пилоти в челото стартираха с гуми „медиум“, а Шарл Льоклер потегли отлично, като без особени проблеми задържа първо място, оставяйки зад себе си Оскар Пиастри с Макларън. Малко по-назад пилотите на Ред Бул Серхио Перес и Макс Верстапен спечелиха по една позиция във втория завой, изпреварвайки съответно Карлос Сайнц и Джордж Ръсел. Докато Ландо Норис дръпна с две места до 13-а позиция.

Пилотът на Макларън продължи да напредна и стигна до 11-а позиция, докато в челото Шарл Льоклер се откъсна от Оскар Пиастри.

Юки Цунода загуби позиции от Даниел Рикардо, Пиер Гасли и Люис Хамилтън в третата обиколка. Най-вероятно японецът имаше проблеми с колата си след контакт с Ланс Строл в първата обиколка.

В 10-ата обиколка Льоклер успя да увеличи аванса си спрямо Пиатсри.

В 13-ата обиколка Макс Верстапен влезе в бокса, след като видимо изпитваше някакви проблеми и премина към твърди гуми.

В 14-ия тур Верстапен изпревари Рикардо и зае деветото място, докато Ръсел остана зад австралиеца и Гасли. В края на обиколката Верстапен напредна с още едно място, след като Беарман влезе в бокса на Хаас.

В 15-ата обиколка Джордж Ръсел направи две изпреварвания в първите два завоя, докато Ландо Норис получи нареждане от екипа на Макларън да задържи Серхио Перес зад себе си, за да може Оскар Пиастри да влезе в бокса.

След края на 19-ата обиколна Шарл Льоклер задържа лидерската си позиция, оставяйки зад себе си Оскар Пиастри и Алекс Албън, който до този момент не бе направил своето спиране в бокса. Зад тях бяха респективно Перес, Норис, Сайс, Верстапен, Ръсел и Алонсо.

В 20-ата обиколка Оскар Пиастри поведе колоната с много късно спиране за първия завой, което не остави шанс на Льоклер да се защити. Последва контраатака от страна на монегаска, която обаче бе парирана от австралиеца.

В 24-ата обиколка Макс Верстапен се опита да атакува Ландо Норис, но пилотът на Макларън успя да задържи нидерландеца зад себе си.

В 29-ата минута Льоклер направи атака срещу Пиастри за лидерската позиция, но тя бе отразена от австралиеца.

В 31-вата обиколка Пиастри отново трябваше да блокира вътрешната траектория в първия завой, тъй като Льоклер се доближаваше опасно близко до него с DRS на старт-финалната права.

Две обиколки по-късно същото се повтори, като отново пилотът на Макларън задържа този на Ферари зад себе си.

Неприятностите за Верстапен продължиха и в 34-ата обиколка, след като той беше изпреварен от Ръсел в спирането за първия завой. Борбата на двамата беше за виртуалната пета позиция, тъй като Норис, който заемаше петото място, все още не беше спирал в бокса.

В 39-ата обиколка нова атака на Льоклер за лидерската позиция бе спряна от Пиастри. Като двамата отвориха по-голям аванс пред третия Серхио Перес, който остана на над 2 секунди зад пилота на Ферари.

В 42-рата обиколка борбата между Пиастри и Льоклер позволи на Перес да скъси дистанцията до двамата над под секунда.

В 49-ата обиколка Ландо Норис съумя да изпревари Макс Верстапен, оставяйки пилота на Ред Бул на 7-а позиция. Докато това е забележителен прогрес за стартиралия под номер 15 пилот на Макларън.

В предпоследната обиколка Карлос Сайнс и Серхио Перес, които бяха в борбата за третото място катастрофираха. Перес в опита си да изпревари Сайнс се вряза в болида на Ферари, като двата болида се блъснаха в стената на пистата и така двамата пилоти останаха без точки. Очаквано инцидентът между Сайнц и Перес наложи неутрализацията на състезанието малко преди нейния финал.