Пиер Карден предава щафетата на младите дизайнери

Доайенът на модата продължава да рисува модели

Стил
16:15 - 14 Май 2019
2603
Пиер Карден предава щафетата на младите дизайнери

Аз съм най-възрастният моден дизайнер, заяви 96-годишният Пиер Карден, цитиран от Франс прес. Макар да се чувства "млад", той за пръв път довери, че се готви да предаде щафетата и разчита на трима дизайнери от ателиетата си, за да продължат да проектират футуристични облекла.

"Както виждате, все още съм жив", каза шеговито той, изтъквайки спомените си и многобройните си проекти, както и кризата с "жълтите жилетки". Тъй като сега е "малко уморен", дизайнерът не посещава всеки ден ателиетата над бутика "Пиер Карден" срещу Елисейския дворец, но продължава да рисува модели.

"Това е моят живот, моят наркотик", сподели той.

Карден взе молив и с няколко щрихи нарисува буфан ръкави, а след това фигура на танцьор.

Дизайнерът досега избягваше въпросите, свързани с неговата модна къща, която е в упадък, но все още е популярна в Азия и САЩ. Той обаче се съгласи да бъде заснет документален филм за живота му три месеца след смъртта на Карл Лагерфелд и призна, че мисли за наследниците си в модна къща "Пиер Карден".

"Когато си отида от този свят, ще има, разбира се, наследници - отбеляза той. - Става въпрос за трима млади дизайнери с големи способности, които не трябва да ме копират."

Карден все пак не е казал последната си дума. Той подготвя дефиле този месец в резиденцията си недалеч от Кан, а на 26 юли ще приеме Мирей Матийо на учредения от него фестивал "Лакост" в Южна Франция. Това лято Бруклинският музей в Ню Йорк ще представи ретроспектива на творчеството му, която ще фокусира вниманието върху влиянието му отвъд света на модата.