Пикът на грипа настъпва след Нова година

За изграждане на напреднат имунитет ни трябват максимум три седмици - заяви проф. Ива Христова

Новини
09:58 - 27 Ноември 2023
2260
Пикът на грипа настъпва след Нова година

На 23 ноември доказахме първите два грипни щама. Това означава, че далеч преди това е циркулирал вирусът, просто сега получихме проби. Става дума за тип А H1N1. Това е най-пандемичният щам. Този, който още миналата година засегна най-голям брой хора. Вторият по честота е тип А. Пикът се очаква след Нова година. Това каза за Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„Грипът си е тежко заболяване. Характерно е, че доста бързо хората се влошават. Сутринта отива спокойно на работа, а на обяд вече не се чувства добре, до следобед е на легло. Вирусът бързо настъпва в организма. Дава симптоми от температура до обща отпадналост, мускулни болки, главоболие и чак след това идват респираторните симптоми. Тестът е добре да се направи в първите няколко дни, защото след това имунната система бързо подхваща вируса. Този сезон очакваме предимно грип тип А. Достатъчно заразен е. Ако сме с болен човек, на дистанция до един метър и под един метър, има голяма вероятност да се заразим, защото имаме имунитет от предишната година, но той е избледнял. Ако сме пропуснали да се ваксинираме, сега е най-подходящият момент за имунизация”, подчерта още Христова.

"За изграждане на напреднат имунитет ни трябват максимум три седмици. Идеалният момент е сега. Децата са уязвима група", допълни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ разясни, че няма данни за нов вирус от Китай и обяви, че заразените с коронавирус у нас са намалели.

"За Ковид-19 очакваме продължаващо намаляване на случаите, но за грип случаите тепърва ще се повишават. Няма нужда от непрекъснато приемане на имуностимулатори. Разумно е да се вземат в началото на следващата година", посъветва проф. Христова.