Пилешки гърди с портокал и праз

за 2 порции, 35 мин

Кухня
09:07 - 01 Април 2024
5661
Пилешки гърди с портокал и праз

Продукти

2 филета пилешки гърди по около 170 г

1 портокал

1 стрък праз

1 с.л. зелен пипер на зърна

сол и черен пипер

1 с.л. зехтин или олио

175 мл бяло вино или пилешки бульон

4 стръка магданоз

 

Приготвяне

Обелва се половината кора на портокала с белачка и се нарязва на тънки ивици.

Портокалът се обелва с нож се изваждат филенцата от ципите.

Празът се разполовява по дължина и се нарязва напречно на парчета 2 см.

Зърната зелен пипер леко се смачкват.

Подсушените пилешки филета се подправят със сол и черен пипер. Изпържват се в загретия зехтин или олио по 3 мин. от всяка страна на средна до силна температура. Изваждат се от тигана.

В същата мазнина се задушава празът за кратко – да остане хрупкав. Подправя се със сол и черен пипер.

Прибавят се портокаловите филета, портокаловата кора и зеленият пипер. Сипва се бялото вино или пилешкият бульон.

Връща се пилешкото месо и се готви под капак на средна температура 4-5 мин. В края на готвенето се добавя наситненият магданоз.