Пилотираният кораб "Дракон" е готов за полет

Новини
12:16 - 23 Май 2020
2513
Пилотираният кораб "Дракон" е готов за полет

Пилотираният кораб "Дракон" на компанията "Спейс Екс" е готов за изпитателен полет с астронавти, каза на брифинг в центъра за космически полети "Кенеди" директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, цитиран от световните информационни агенции.

Изстрелването на кораба към Международната космическа станция (МКС) е насрочено за 27 май с ракета "Фалкон 9" на "Спейс Екс". Това е важен етап за прекъсване на американската зависимост от Русия за достигане на астронавти до станцията, след като бяха прекратени полетите на совалките през 2011 г.

Ръководството на НАСА и на "Спейс Екс" беше в центъра "Кенеди" от четвъртък за оценка на състоянието на ракетата и капсулата за тестовия полет с астронавти.


"Всички системи и подсистеми бяха проверени и дадохме зелена светлина" - каза Джим Брайдънстайн на виртуалната пресконференция снощи.

Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли са под строга карантина от 13 май, но изолацията им е започнала още от средата на март. Те са изследвани два пъти за новия коронавирус.

НАСА призова да няма публика при изстрелването във Флорида.

Изстрелването е насрочено за 20,33 ч. по Гринуич (23,33 ч. българско време) на 27 май. Капсулата ще се скачи с МКС следващия ден.

Пилотираният кораб "Дракон" е модификация на товарния кораб със същото име.

Откакто НАСА прекрати полетите на совалките през 2011 г., американските астронавти летят до МКС с руските кораби "Союз". Първоначално се предполагаше, че американските пилотирани полети ще започнат през 2017 г.

Дъглас Хърли и Робърт Бенкен тренират от пет години в ултрамодерната пилотирана капсула "Дракон". Тя има аварийна система за спасяване на астронавтите при проблем с ракетата. Първият й изпитателен полет с манекен вместо човек премина успешно през март 2019 г.