Пилотите от Ф1 реват от високите температури в Катар

ФИА ще разгледа внимателно оплакванията

Спорт
16:27 - 10 Октомври 2023
2260
Пилотите от Ф1 реват от високите температури в Катар

Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) ще разгледа внимателно твърденията на голяма част от пилотите във Формула 1, че Гран при на Катар е твърде опасно заради високите температури.

Джордж Ръсъл заяви, че състезанието е "отвъд лимитите на приемливото", след като градусите в кокпита на пилотите надхвърляха 50 по Целзий. Състезателите трябваше да понасят тази жега в рамките на час и 28 минути.

Ланс Строл пък заяви, че на няколко пъти е бил на косъм от припадък заради екстремната жега и влажността на въздуха по време на 57-те обиколки в "Лусаил". Малко след като излезе от своя болид, той се отправи директно към линейка.

Същото се случи и с Алекс Албън, който посети медицинския център, докато Логан Сарджънт спря автомобила си по време на състезанието и се оттегли със заболяване. Естебан Окон заяви, че е повърнал заради непоносимата жега.

Това бе първото състезание в Катар от десетгодишния договор, който носи на Формула 1 близо 55 милиона долара на година. Той е сред най-големите сделки за американските собственици на шампионата от Либърти Медия.

Догодина Гран при на Катар ще бъде проведено два месеца по-късно, тъй като се очаква през декември да бъде по-хладно. ФИА обаче знае, че това не е решение на проблемите и федерацията ще опита да избегне бъдещи проблеми.

"Притеснени сме, че жегата и влажността на въздуха по време на Гран при на Катар от Формула 1 може да има голямо влияние върху здравето на пилотите. Те не бива да бъдат подлагани на такива условия", отбелязват от ФИА.

"Безопасността в болидите е до голяма степен отговорност на състезаващите се, но безопасността на пистата и инфраструктурата не са. ФИА ще вземе мерки за въвеждането на определени условия, които са приемливи за всички.

"Анализираме ситуацията, за да намерим подходящи решения на проблема. Длъжни сме да отбележим, че въпреки че състезанието догодина е планирано за месец декември, когато температурите би трябвало да бъдат по-ниски, ФИА няма да разчита само на това. Надяваме се да избегнем повторение на този сценарий".

Допълнителните мерки за Катар ще бъдат дискутирани по време на заседание на Медицинската комисия в Париж. Там ще бъдат разгледани препоръки от пилотите, изследвания за подобрения на условията в кокпита и предложения за промени в календара.