Питат кандидатите за главен прокурор как ще борят корупцията

Организираната и битовата престъпност са други ключови теми

Новини
19:35 - 15 Юли 2019
1980
Питат кандидатите за главен прокурор как ще борят корупцията

Голяма част от въпросите, които ще се задават на кандидатите за поста главен прокурор, ще бъдат свързани с корупцията и организираната престъпност. Това каза пред Радио „Фокус“ представляващият ВСС Боян Магдалинчев. 

По думите му в последните две години по отношение на организираната престъпност има отчетливо проявление на прокуратурата. Остава да се види резултатът в съдебна зала и като съдебен акт, допълни той.

„Корупцията, политическа, всякаква,  трябва да бъде обект на вниманието пред прокуратурата във всички случаи. Според мен обект на внимание трябва да бъде не само организираната или голямата престъпност, но и  битовата престъпност. Защото това е нещото, това е бичът за обикновения човек. 

Организираната престъпност обикновено е плод на няколко групировки, които много лесно могат да бъдат забелязани и да се предприемат действия. Тя не е толкова масова, тя може да причинява вреди на държавата, но още по-опасна е битовата престъпност, която е с голяма разклонена мрежа във всички населени места, причинява вреда на най-обикновения човек и той не може да се усети, че е защитен от закона и държавата“, обясни представляващия ВСС.

Боян Магдалинчев изведе като водещо изискване към кандидатите високия професионализъм, защото, по думите му,  прокуратурата е голяма структура и трябва да се познават проблемите отвътре, човешкия ресурс и  капацитет, за да може усилията да се насочат в правилната посока и да се знаят възловите въпроси, които са изключително важни за обществото. Ако не се избере на 24 октомври главен прокурор, процедурата се прекратява и стартира нова процедура, обобщи съдия Магдалинчев.