Пиян пробва да разтури черен гей парад в Атланта

За ужас на организаторите хахавелникът се изходил върху прайд знамето

Новини
10:13 - 01 Септември 2024
1485
Пиян пробва да разтури черен гей парад в Атланта

Global Black Pride в Атланта се изправи пред скандален акт на вандализъм в първия ден от празнуването си тази седмица.

Провеждано на всеки две години, това събитие е първият в света прайд в чест на чернокожите ЛГБТ+ общности по целия свят.

Късно вечерта във вторник пиян гост в хотел Старлинг, където се провежда събитието, нахлул в залата и причинил значителни щети. Масите на продавачите били преобърнати, стоките и образователните материали — разпръснати по пода, а кулминацията на вандалската проява настъпила когато заподозреният се изходил върху прайд флага. Снимки от скандалния инцидент не са разпространени.

Полицейското управление в Атланта се отзовало на местопроизшествието и оттогава ангажирало своя отдел за връзка с ЛГБТ, за да помогне в разследването, съобщава Atlanta Journal-Constitution. Въпреки че все още не са извършени арести, властите казват, че разследват активно, за да идентифицират извършителя и да определят мотивите зад акта на унищожение.

Според изявление на организаторите в Instagram вандализмът е описан като

„нападение, пронизано от омраза“.

Въпреки тази неуспех, те подчертават решимостта си да продължат планираните празници. „Няма да бъдем възпрепятствани и няма да позволим на омразата да ни попречи да празнуваме нашата гордост“, се казва в изявлението.

От създаването си през 2020 г. по време на пандемията, Global Black Pride предоставя платформа за усилване на гласовете и преживяванията на чернокожите LGBT хора. Тържеството в Атланта съвпада с годишните празници на Black Pride в града, които винаги се провеждат през уикенда на Деня на труда. Това е първият път, когато Global Black Pride се организира в САЩ.

Да се надяваме, че привържениците на „Възраждане“ няма да заимстват идеята и да оцапат София прайд следващия юни.