Пламен Димитров: КНСБ няма да се включи в национална стачка

През 2024 минималната заплата трябва да стане 500 евро, смятат от синдиката

Новини
12:09 - 27 Юли 2020
2791
Пламен Димитров: КНСБ няма да се включи в национална стачка

Протестите, опозицията и президента поискаха оставката на правителството и предсрочни избори. Премиерът отговори, че редовните избори са през пролетта, а до тогава трябва да се вземат мерки срещу социално-икономическата криза, породена от COVID пандемията. Част от протестиращите заговориха за национална стачка.

"Ние направихме експресно изследване до нашите синдикални лидери. 960 от синдикалните представители на КНСБ, което е горе-долу 1/6 от всички наши синдикални организации, бяха допитани за тяхното отношение към протестите. Около 70% смятат, че има основание за протести и те лежат в липсата на справедливост в по-широк план и влиянието на олигархични кръгове и корупция в управлението и разпределението на ресурси", коментира пред БНТ Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Под 20% от допитаните лидери смятат, че трябва да се включат в протестни и стачни действия. Условия за включване на КНСБ в национални стачни действия няма, отсече Димитров.

Нужни ли са предсрочни избори в момента е другият въпрос, който са били попитани хората. Там разделението е горе-долу по равно. Хората очакват смяна на политики по-бързо.

"Ние смятаме, че от 1 януари догодина минималната заплата трябва да стане поне 700 лева с хоризонт 22-ра година да стане 800 лева и преди да влезем в еврозоната в началото на 24-та година минималната заплата да стигне 500 евро, тоест 1000 лева."

Пламен Димитров смята, че трябва да се повиши диалогичността с финансовото министерство.

"Неравенствата са един от постоянните поводи и причини за недоволство, за напрежение и за усещане за несправедливост."

Според него единственият път е да се отвори темата за промени в данъчната политика в България и тя да бъде направена по-справедлива.