Пламен Георгиев вече събаря терасата си (СНИМКИ)

Консулът във Валенсия се разбърза след ултиматума от Бойко Борисов

Актуални новини
09:39 - 10 Октомври 2019
4206
Пламен Георгиев вече събаря терасата си (СНИМКИ)

Бившият председател на антикорупционната комисия и настоящ консул на страната ни във Валенсия Пламен Георгиев сам е започнал разрушаването на незаконните постройки на терасата си в София в сряда, съобщи Би Ти Ви.

Това става два месеца след окончателното произнасяне на Община Слатина, че постройките са незаконни. От тяхната проверка стана ясно, че почти 60 кв. м от навесите са без необходимите строителни книжа. На Георгиев беше връчена заповед за събарянето им още в средата на август. 

„Информация за събарянето получихме от медиите. Очакваме, когато Пламен Георгиев приключи с премахването на незаконния строеж, да ни информира, за да дойдем да констатираме и да приключим случая”, коментира Михаил Джурджин, началник на отдел "Контрол по строителството" в район „Средец” пред Би Ти Ви. Той уточни, че има и други подобни случаи в район „Слатина”.

Пламен Георгиев е започнал да разрушава терасата си

Пламен Георгиев обмисляше да обжалва решението за събарянето на терасата му. Той обаче оттегли жалбата след настояването на Бойко Борисов. Премахването на навеса става след разпореждане на премиера, който му постави ултиматум - или събаря незаконните постройки, или се прощава с поста си на консул във Валенсия. "Махай жалбата, бутай незаконното и си гледай работата. Не може такава тема да ми стои на вниманието, месеци наред", отсече Бойко Борисов.

Пламен Георгиев до последно държеше да запази сауната и барбекюто на общата тераса на блока, които обаче ползва само неговото семейство. Тезата му беше, че той е купил имота с вече построени незаконни постройки и общината е знаела за това още от 2012 г.


Така изглеждаше незаконната постройка


През април Пламен Георгиев твърдеше, че атаките към него са организирани. Терасата всъщност е обща за входа и по тази причина не била описана в имотната му декларация. Съседите му обаче никога не са се качвали там.

Сега след събарянето на незаконните постройки на терасата Георгиев би трябвало да замине за Валенсия, където правителството го изпраща като консул. Българите живеещи там обаче се заканиха да го посрещнат с протести. Причината е, че искат професионалист, а не парашутист.

Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че ще изпрати Пламен Георгиев на изпит по испански език при Христо Стоичков. Повод за това беше сертификатът на Георгиев за нивото на владеене на езика.