Пламна ново огнище в Китай, СЗО го разследва

В Пекин вече са установени повече от 100 случая на коронавирус

Новини
21:51 - 15 Юни 2020
4041
Пламна ново огнище в Китай, СЗО го разследва

Световната здравна организация разследва произхода и размера на новото огнище на Covid-19 в Пекин, заяви на пресконференция в понеделник генералният секретар на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той добави, че в града вече са установени повече от 100 случая на коронавирус, въпреки че в китайската столица не бяха регистрирани новозаразени цели 50 дни, преди да възникне новото огнище.

Представителят на здравната агенция на ООН също така подчерта, че всички държави трябва да бъдат нащрек, за да разпознаят евентуално възобновяването на заразата с Covid-19.

По-рано днес Пекин постави под карантина и блокада 10 квартала, след като Здравната служба на страната заяви, че в града са се появили нови случаи на коронавирус.

Китайските експерти твърдят, че всички тези първоначални случаи са били свързани с най-големия пазар на едро за хранително стоки в Азия - Синфади.

Държавните китайски издания съобщават, че вирусът е бил открит на дъски за рязане, използвани при разфасоване на вносна риба сьомга.

Междувременно Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че САЩ засега остават член на СЗО, предаде ТАСС.

В отговор на въпрос дали Съединените щати са напуснали СЗО, тъй като тази седмица изтича 30-дневният срок, който президентът Доналд Тръмп даде на организацията да извърши задълбочени реформи, Гебрейесус увери, че САЩ остават страна членка на Световната здравна организация.

На 20 май организацията от системата на ООН потвърди, че Тръмп й е дал срок от 30 дни да гарантира провеждането на реформи. В против случай САЩ смятат окончателно да прекратят финансовите си вноски за организацията и ще преразгледат условията на членството си в нея. Тогава Тръмп отбеляза, че СЗО се финансира основно от САЩ, но се съсредоточава върху Китай, и вече замрази американските вноски, докато не бъде разследвана ролята на организацията в укриването на данни за разпространението на новия коронавирус, припомня ТАСС.

Тедрос Аданом Гебрейесус също така съобщи на днешната редовна пресконференция на СЗО, че броят на заразените с коронавируса в света е надхвърлил 7,8 милиона. Над 430 000 от тези хора са починали.