Пламна пожар в най-голямата рафинерия в Москва

Търси се връзка с украинската атака с дронове

Новини
10:51 - 01 Септември 2024
1551
Пламна пожар в най-голямата рафинерия в Москва

Пожар гори в петролната рафинерия в Капотня в Москва. Пожарът е с факелно избухване, съобщава ТАСС, позовавайки се на оперативните служби.

На мястото на пожара са изпратени пожарни от всички райони на Москва.

Кметът на Москва Сергей Собянин по-рано съобщи за десет свалени дрона, летящи към Москва. Първаночално Собянин съобщи за пет дрона в Подмосковието, в последствие и за атака на още дронове. Според докладите му всички дронове са свалени или прехванати.

Сергей Собянин потвърждава само са локален пожар в нефтопреработвателно предприятие, в отделно техническо помещение на Московския нефтопреработвателен завод. Пожарът се гаси, уверява кметът. 

В информацията, публикувана от ТАСС, не се посочва връзка между украинската атака с дронове и пожара. 

В сутрешната си сводка Министерство на отбраната съобщи за свалени и прехванати дронове в 15 области на Руската федерация, включително Москва. Информация за нанесени щети и поражения също не се дава. Според доклада на военните всички 158 дрона са неутрализирани.

Преди няколко дни телеграм каналът Baza съобщи, че дронове с камери са извършили разузнаване над най-голямата петролна рафинерия в Москва - именно рафинерията на Газпромнефт в Копотня. Тогава пристигналите на място полицаи не са открили експлозиви на дрона, но са открили видеокамера. Операторите на дрона не били открити.

Рафинерията в Капотня осигурява 40% от нуждите на Москва от бензин и 50% от дизелово гориво, а също така е основният доставчик на гориво за столичните летища.