Планетите за лятото: Жега, урагани, пожари

Астрометеорологична прогноза за периода юли – септември

Топ
14:00 - 17 Юни 2024
8035
Планетите за лятото: Жега, урагани, пожари

Астрометеорологията е много ценен дял на астрологията, тъй като със специфични астрологични методи може да се прогнозира какво ще бъде времето (в краткосрочен или дългосрочен план), вярвате или не. Тези прогнози ни дават възможност да правим своите планове за пътувания, почивки и други важни в живота ни събития. Такива прогнози изготвям вече над 10 години. Тази година лятото в България настъпва на 20 юни в 23:51 часа.

Първоначално информация за глобалната картина на времето ни дава сезонната звездна карта – в конкретния случай картата на лятното слънцестоене. Тя се изготвя на базата на настъпването на Слънцето в знака Рак и конкретните координати на държавата/градовете. След това се анализират картите на всички следващи лунни фази до края на сезона, които ни представят тенденциите за всяка отделна седмица. Картата на лятното слънцестоене т.г. най-общо казано показва, че лятото в България ще бъде топло, на моменти по-горещо и често ветровито. В конкретни периоди (особено през юли) може да се очакват и летни бури с валежи. 

До края на месец юни по-топли и слънчеви ще са дните 20, 21, 24, 25, 29 и 30 юни. Времето между 22 и 29 юни ще бъде доста горещо и сухо. Леко понижение на температурите може да се очаква на 22 и 23 юни. На 25 юни вятърът може да се усили и между 26 и 28 юни до около обяд да е облачно в някои райони на страната. 

МЕСЕЦ ЮЛИ: 

В началото на юли времето в Централна и Западна България ще се задържи горещо и сухо, но в Източна България очаквам в някои от дните да е облачно и ветровито. Не са изключени и краткотрайни валежи на 1 юли с гръмотевици, на 2 и 5 юли. 

През седмицата 06.07 – 13.07.2024 г. температурите ще са малко по-ниски от предходната седмица. Времето ще е по-влажно. Между 7 и 9 юли по-топло време, но в някои райони са възможни гръмотевични бури с по-силен вятър в следобедните часове. На 10 и 11 времето ще е стабилно, но в следобедните часове на 11 юли отново ще се повиши облачността и може да има превалявания от дъжд. На 12 и 13 юли – повече слънце и хубаво време.

През седмицата 14.07 – 20.07.2024 г. Марс и Уран са в точен съвпад в знака Телец. Успоредно с тях и Меркурий в Лъв напредва бързо и активира неблагоприятен аспект към тях. Времето в източните части на страната и на морето ще е топло и слънчево, а малко по-облачно и ветровите – в западните райони. Но при тези планетни разположения морето може да е по-бурно, като по-опасно за плажуващите и рибарите да бъде на 14 в следобедните и вечерни часове, на 15 и 16 юли. Не влизайте в морето, ако е бурно и ако плажът е без спасители. В тези дни са възможни и по-силни бури. Има астрологични индикации за инциденти и удавяне. Пазете и децата си! Да се надяваме Марс и Уран да не довлекат до бреговете ни някоя мина. Бъдете бдителни. 

На 21 юли е Пълнолуние в последните градуси на знаците Козирог и Рак, като Луната е в близък съвпад с Плутон във Водолей. Марс преминава във въздушните Близнаци. Не забравяйте, че на 20 юли е Илинден, а в дните около и на Пълнолуние, особено в съвпад с Плутон, има опасност от удавяния и други тежки инциденти. През седмицата 21.07 – 27.07.2024 г. времето на места ще бъде по-променливо и ветровито. Повече слънце може да се очаква на 22 и 23 юли, но на 23-ти може вятърът да е по-силен и на места да има гръмотевични бури в следобедните и вечерни часове. 24 и 25 юли също очаквам да са по-облачни дни и да има краткотрайни валежи. На 26 и 27 юли времето ще е топло и слънчево. 

МЕСЕЦ АВГУСТ:

Новолунието на 4 август и лунната фаза Последна четвърт на 26 август са с 4 домове във Водолей и Асцендент Скорпион, а Първа четвърт на 12 август – са съответно в Телец и Козирог. Това са белези за резки промени във времето, по-силен вятър, понижаване на температурите в някои дни на месец август. Марс и Юпитер в Близнаци (въздушен знак) предвещава повече ветрове през този месец.

В някои страни по-света е повишена опасността от урагани, торнадо и пожари. 

През седмицата 28.07 – 03.08.2024 г. времето над цялата страна ще е горещо и сухо. Чудесно време за море, плаж и излети сред природата. Меркурий вече е в знака Дева и е в неблагоприятен аспект с Марс в Близнаци. В някои от дните ще има усилване на вятъра – през втората половина на 29, на 30 и 31 юли. На 1, 2 и особено на 3 юли може да се очаква частично заоблачаване над някои райони на страната. 

В дните от 04.08 до 11.08.2024 г. времето ще е доста непредсказуемо. Възможни са резки обрати и промени във времето – по-силен вятър, понижаване на температурите в някои от дните, повече влажност, което предполага и възможни валежи на места. Слънчево очаквам да бъде на 4, 5, 8,  9 и на 10-ти август през първата половина на деня. На 6, 7, в следобедните и вечерни часове на 10, както и на 11 август – повече облаци, като не са изключени и краткотрайни бури с валежи.

Тенденцията за малко по-ниски от обичайното за месец август се запазва и за седмицата 12.08 – 18.08.2024 г. Ако тези звездни разположения, аспекти и важни домове за прогнозирането на времето бяха в друг сезон, щяхме да кажем, че ни чака едва ли не студ. Но това се случва в летния сезон и не може да очакваме това. Температурите в някои дни може да са по-ниски, да има облаци и вятър, както и валежи от дъжд. Такива дни могат да бъдат 12, във вечерните часове на 16 и 17 август. На 14 август звездите са подредени доста напрегнато една към друга – Луната е в опозиция към Марс и Юпитер в Близнаци, в квадратура към Сатурн и

може да предизвика по-сериозни бури както у нас, така и по света.  

Между 19.08 и 25.08.2024 г. времето в централните и западните части на страната ще бъде по-топло и приятно, докато в източните и над планините може отново да има превалявания от дъжд с летни бури (19, 20, 21 и 25 август) – ретроградният Меркурий в Лъв образува предизвикателен аспект с Уран в Телец. На 22, 23 и 24 август очакванията ми са за по-слънчеви и спокойни дни. 

МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ:

През седмицата 26.08 – 02.09.2024 г. времето ще продължава да ни изненадва. През тази седмица ретроградният Меркурий все още в предизвикателен аспект с Уран, а Марс в Близнаци вече е активирал такъв аспект с Нептун в Риби. По-слънчево и топло може да бъде на 26 и 27 август, но и ветровито, както и на 1 септември. В следобедните и вечерни часове на 27-ми очаквам повишаване на облачността, а на 29 и особено на 30 август не са изключени валежи с гръмотевици. Стабилно и слънчево време ще имаме на 31 август и евентуално на 2 септември. 

Новолунието на 3 септември дава информация за все още приятно време в началото на месеца, но през седмицата 03.09 – 10.09.2024 г. отново можем да очакваме в някои от дните превалявания. Такива може да бъдат следобедните и вечерни часове на 3, 4, 8 и 9 септември. В останалите дни ще се радваме на по-топло и слънчево време. В късните часове на 4 септември Марс навлиза във водния знак Рак и ще транзитира през него до 3 ноември. 

Между 11.09 и 17.09.2024 г. времето ще бъде все още приятно, но не горещо. Повече слънце ще има на 11, 13 и 15 септември. По-нестабилно с възможни краткотрайни гръмотевични бури може да бъде времето на 12 и в нощните часове на 13 срещу 14 септември. На 16 септември очаквам усилване на вятъра и заоблачаване, а на 17-ти облачно време и валежи, особено в планинските райони. 

На 18 септември в 05:34 ч. бг. време е Пълнолуние. Има и частично лунно затъмнение. В звездната карта на тази лунна фаза Луната е в съвпад с Нептун в Риби. Добрата новина е, че няма сериозни други индикации в този хороскоп, предвещаващ у нас много валежи и сериозно застудяване през седмицата 18.09 – 23.09.2024 г. Понижение на температурите може да се очаква вече предимно в планините, а също и мъгли. По-облачно и превалявания от дъжд може да има на 18 септември. Времето през тази седмица и като цяло до около средата на октомври у нас ще се задържи по-топло и сухо – подходящо за море. 

Есента в България ще дойде на 22.09.2024 год. в 15:44 часа. Звездната карта на есенното равноденствие дава информация за една нормална и типична за нашите ширини прохладна есен, като валежи може да се очакват през последната седмица на октомври. Желая на всички вълнуващо и прекрасно лято!

Марги Паскалева