Планират "Христо Ботев" за 18 500 места, ще е готов по-рано

Спорт
15:42 - 09 Декември 2020
1347

Шефът на фирма ПИМК, която ще строи стадион "Христо Ботев" в Пловдив, Илиян Филипов даде специално интервю за Дарик радио, в което обясни, че феновете могат да очакват съоръжението да бъде готово дори по-бързо от предвидените 2 години, като допълни, че то ще разполага с 18 500 седящи места. 

"Тази сутрин подписахме договора за рестарта на сторителството на стадион "Христо Ботев" заедно с кмета на Пловдив и зам.кмета.

Очакваме утре да подишем договор и със строителния надзор, за да може да бъде пуснат Акт 11 за откриване на строителната площадка. На стадиона са закарани четири кранът, монтажът започна и първият вече е изправен.

В рамките на 6-7 дни трябва и останалите да бъдат изправени. Все още смятаме докъде ще стигнат 25-те милиона лева, които бяха отпуснати, все пак това го работим успоредно с архитектите и надзора. Това, което съм обещал на феновете е, че ще има 18 500 седящи места, което означава, че и четирите трибуни трябва да се вкарат в експлоатация. Същото важи и за всички сервизни помещения към тях". 

"Все още нямаме яснота тези 25 милиона, като стойност, докъде ще стигнат. Със сигурност ще има пари, които ще изработим от нас и после ще видим как ще бъдат префинансирани към нас. Най-вероятно ще сумата ще е над 25 милиона, за да може да имаме работещ стадион на 100%. Срокът от 2 години за завършване на съоръжението стартира от днес, ще го направим и за по-кратко време.

Имахме две срещи с евентуалния нов собственик на Ботев Пд Антон Зингаревич, на които стана ясна концепцията, която има той. Ние я одобряваме, тя е доста добра.

Все още има неща за доуточняване - каква част от финансирането ще осигурява той и какво очаква от бизнеса в Пловдив. Предстоят още разговори", заяви Филипов.