Плащат 24 лева на калпак и за други професии

Фризьори, козметици, шивачи, крупиета и ресторантьори с помощи от държавата

Новини
17:56 - 30 Ноември 2020
3044
Плащат 24 лева на калпак и за други професии

Социалното министерство разшири обхвата на служителите, които са в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун и могат да се възползват от помощта от 24 лв. дневно.

Така вече освен ресторантьорите и служителите във фитнеси право на подпомагането ще имат и професионалните колежи, които са затворени от 29 октомври, както и работещите в игрални зали и казина, ако нямат онлайн дейност. 

По 24 лв. дневно ще могат да взимат и фризьорите и козметиците, шивачите, служителите в химическо чистене и перални, които се намират на територията на търговските центрове и молове. Това съобщи за „Марица“ социалният министър Деница Сачева. Промените в заповедта са подписани в късния следобед на понеделник. 

„Не подпомагаме хазарта, а работещите там“, подчерта ресорният министър. За целта те трябва да подадат заявление към работодателя си, а той да предаде списъците с поискалите помощта в бюрото по труда.

Схемата за помощ от 24 лв. дневно е отворена за кандидатстване от 30 ноември. Очаква се първите подали заявления да получат сумата до 15 декември.