Плаваща сауна спаси потъващ в Северно море автомобил

Пътниците в електромобила се разминали на косъм от смъртта

Новини
13:02 - 03 Февруари 2024
2710
Плаваща сауна спаси потъващ в Северно море автомобил

Спасителна операция с необичайни участници и щастлив край се проведе в ледените води на залива край норвежката столица.

Електромобил с двама души в купето падна в Северно море, а най-близкият плавателен съд до него се оказа плаваща сауна с отзивчиви хора на борда.

Човекът зад волана на електромобила признал, че се е объркал - натиснал рязко педала за ускорение, докато мислел, че е в режим на паркиране. Колата му се устремила към залива край Осло и преди той да успее да я спре, полетяла от високия бряг и паднала във водата. Инцидентът привлякъл вниманието на капитана на плаваща сауна - платформа с двигател, наета от двама любители на контрастните изживявания.

"Видяхме потъващата кола. Един човек излезе през прозореца от страната на водача и се покатери на покрива й. Той издърпа втори човек от колата. Подкарах възможно най-бързо към тях. Водата нахлуваше в колата. Бяхме вече наблизо, когато тя изчезна под повърхността. За щастие, успяхме да извадим хората от водата и да ги качим на борда. После ги вкарахме в сауната, за да ги стоплим", каза Нихолаи Нордал, капитан.

Екипи от пожарната служба на Осло срещнали неочаквано предизвикателство при изваждането на електромобила от морето.

"Когато започнахме да вадим колата, тя се обви в дим. Това е електромобил и по всяка вероятност нещо се е случило с батерията. Такъв тип горене не ни позволява да извадим колата веднага. Наложи се да я върнем на дъното за известно време, преди пак да я вдигнем на повърхността", разказа Свере Стархолма, пожарникар.

Случаят обездвижи трайно един електромобил, но повиши интереса към плаващите сауни - една от атракциите в залива край Осло.