Плевенската филхармония получи безвъзмездно сграда за своята дейност

Имотът е прехвърлен от Министерството на вътрешните работи на Министерството на културата

Новини
13:09 - 25 Януари 2022
2099
Плевенската филхармония получи безвъзмездно сграда за своята дейност

Плевенската филхармония получи безвъзмездно база за своята дейност. Това съобщи за БТА директорът на музикалния институт Любомир Дяковски.

Той уточни, че имотът е държавен, със застроена площ 180 кв.м. и ще се ползва за административни цели. Прехвърлен е от Министерството на вътрешните работи на Министерството на културата за нуждите на филхармонията в Плевен, след което е предаден на музикалния институт.

В сградата има възможност да съхраняваме историята на професионалния състав чрез снимков материал, афиши и други документи от организирани музикални събития, можем да провеждаме срещи със солисти или с групи музиканти, допълни Дяковски. Той отбеляза, че от своето създаване преди 69 години досега филхармонията не е имала подобна база за работата на администрацията.

Придобивката е станала възможна благодарение на подкрепата, която са получили от бившия областен управител на Плевен Мирослав Петров и комисар Станислав Атанасов - директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Дяковски допълни, че Плевенската филхармония открива музикалната 2022 г. с голям концерт-спектакъл - "Светът на киното в музика", в който ще прозвучат незабравими мелодии от прочути филми, изпълнени от Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов, под диригентството на Борислав Йоцов. Ще участват и всички чудесни музиканти от предишния проект с Хилда Казасян, "Да послушаме кино" - Живко Петров, Христо Йоцов, Борислав Йоцов, Димитър Карамфилов, Мишо Йосифов, каза той. Режисьор и автор на мулимедията е Васил Къркеланов, а аранжиментите - на Христо Йоцов.

Предвиждат се над 30 представления в цялата страна.

Премиерата в Плевен е на 3 февруари в читалище "Съгласие 1869". За нея ще бъде осигурена лаборатория за безплатни бързи антигенни тестове за публиката.