Плевнелиев не вярва, че властта иска да бави изборите

Бившият президент зове за реформи, настоява за електронна здравна карта

Новини
15:34 - 01 Декември 2020
1574
Плевнелиев не вярва, че властта иска да бави изборите

Не вярвам, че властта иска да забави изборите, това са слухове. Това заяви пред БНР бившият президент Росен Плевнелиев.

„През първата вълна на Covid-19 минахме добре, през лятото се отпуснахме, във втория етап влязохме леко неподготвени и с лоша дисциплина“, даде мнението си за ситуацията у нас някогашният държавен глава. 

Той посочи като недостатък липсващата у нас електронна здравна карта: „Вторият признак, че здравната система е дълбоко нереформирана - имаме достатъчно лекари, болници и пари, има сериозно модернизиране на системата, но е необходима организационна реформа“.

Плевнелиев допълни: „Самите доктори, лидерите, не са на една и съща позиция какво и как трябва да се реформира, затова министрите нямат политическата възможност да наложат едно или друго решение. Надявам се този сектор да се събуди след шока от пандемия и да се направят промените, като сред тях е електронното здравеопазване. Не е трудно това да се направи, необходима е воля, закон. Трябва да се разчистят неефективностите“.

Той посочи, че когато положението е тежко, държавата е на ход и в ситуация на сериозна криза „кесията трябва да се развърже“.

За данъците, Плевнелиев смята, че твърдото фиксиране на едно ниско ниво, както е плоският данък у нас, предопределя да не се правят изключения за когото и да е било. "Колкото повече се сменят данъчните ставки към по-ниски, толкова повече държавата събира повече пари... В криза по-добре работи не селективното намаляване на данъците на един или на втори, а селективната помощ за нуждаещите се“.

Според експрезидента, бюджетът за следващата година ще издържи на предизвикателствата на кризата и няма да се налага допълнителна ревизия.

По думите му президентът Румен Радев е нарушил закона, като за една година нито веднъж не е свиквал Консултативния съвет за национална сигурност, при положение че това трябва да се случва на всеки три месеца.