Плевнелиев обвини Борисов в популизъм

Новини
22:55 - 09 Юни 2019
30798
Плевнелиев обвини Борисов в популизъм

Президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев, който дължи случайното си попадане в голямата политика на ГЕРБ и персонално на Бойко Борисов, обвини индиректно премиера в популизъм. Без да го назовава поименно, Плевнелиев остро разкритикува идеята на Борисов партийните субдисии да се намалят драстично на 1 лев и отсече, че според него това е "чиста форма популизъм".

Според президента тази идея няма да проработи. "Все повече и повече се залага на популизма. Видяхме как лидерът на социалистите Корнелия Нинова загуби, залагайки изцяло на популизма на евроизборите. Излизането на БСП от парламента беше популистки, но неработещ акт. В този смисъл намаляването на партийните субсидии за мен е откровено популистко и дългосрочно неработещо действие", каза Плевнелиев в интервю, излъчено в неделя по БНТ.

В медийната си изява бившият министър на регионалното развитие в първия управленски мандат на ГЕРБ зае страната на Цветан Цветанов във възникналия между него и Бойко Борисов конфликт. Според Плевнелиев двамата трябва да продължат да работят заедно.

"По-скоро Цветанов си тръгна след един много мъжки и честен разговор с Бойко Борисов. Според мен в този разговор е станало ясно, че тандемът Борисов - Цветанов, който работеше пред очите на обществото дълги години - само един факт: досега от всички избори, проведени след 2006 г., общо 12 на брой, те изгубиха само един. Ясно е, че там нещо се е пропукало и г-н Цветанов си тръгна", коментира Плевнелиев. Той определи Цветанов като "един изключително лоялен човек". "Той гледа на политическа партия ГЕРБ като на своя рожба, като на свое дете и той не би го (Борисов - б.р.) наранил, каза Плевнелиев в отговор на въпрос дали е възможно Цветанов да се разприказва и какво би казал за ГЕРБ и Борисов. "Бъдейки семеен човек и знаейки, че ГЕРБ е неговото семейство, аз си мисля, че няма да направи резки стъпки и ще продължи да бъде полезен на семейството си", добави Плевнелиев.