Плевнелиев размаха пръст заради случая "Гебрев"

Бившият президент се страхувал от нова афера тип "Костинброд"

Новини
09:29 - 13 Февруари 2019
2083
Плевнелиев размаха пръст заради случая "Гебрев"

Бившият президент Росен Плевнелиев влезе с остра критика срещу институциите по казуса с отровения бизнесмен Емилиян Гебрев. Екс държавният глава коментира, че през 2015 г., когато е станало посегателството, никой не го е информирал за случилото се, нито е бил запознат с каквито и да е данни от службите.

Заради това той намира казуса "Гебрев" като провал на институциите, които за пореден път не са си свършили работата. "Четири години по-късно все още сме на ниво сравнение на версии", заяви Плевнелиев. За него отравянето на Гебрев, сина му и още едно лице е категорична атака и опит за посегателство върху цяла фамилия. Плевнелиев е убеден, че само довеждането до край на случая и пълното разкриване на истината ще върне поне отчасти кредита на доверие към институциите от страна на обществото.

Плевнелиев настоя извършителите и поръчителите да бъдат открити, посочени и ясно заявени, включително и на международно ниво, за да е ясно, че българската държава и служби са на мястото си. Иначе пред Нова телевизия той каза, че имал доверие и на правителството, и на главния прокурор за разследването и действията по казуса и преди, и оттук нататък, но попита в ефир защо досега не са се видели никакви резултати. 

"Институциите са длъжници на българските граждани", убеден е Плевнелиев, като освен казуса с отровения бизнесмен, той намеси и теми като катастрофата на КТБ, фалита на банките по време на кризата в средата на 90-те години, както и приватизацията, последвала хиперинфлацията.

А по повод предстоящите избори той извади от миналото аферата "Костинброд", която гръмна, докато той бе държавен глава. Според Плевнелиев и сега държавните звена не били достатъчно добре подготвени да посрещнат друга такава или подобна атака срещу демократичния вот на гражданите и затова призова да се вземат навременни мерки и да не се стига до повторение на сагата отпреди 4 години с изборните книжа. Както и преди е казвал, той потвърди тезата си, че зад атаката тогава стоят руски хакери. Той назовава групата "Фенси Беър", която била тясно свързана с военното разузнаване на Москва, като тя била отговорна и за манипулирането на изборите в САЩ, изтичането на класифицирани данни от Бундестага и куп други опити за намеса в държавните политики на различни страни.