Пловдивчани протестираха срещу убийците на пътя

Гражданите искат още да се постави осветление на пешеходните пътеки нощно време, както и адекватна маркировка

Новини
15:51 - 15 Юли 2023
2029
Пловдивчани протестираха срещу убийците на пътя

Пловдивчани се събраха тази сутрин на мирен протест до пешеходната пътека на Брезовско шосе, на мястото, където на 11 юли 44-годишна жена и 13-годишната й дъщеря бяха пометени от шофьорка с едногодишен стаж зад волана, предава БНР. На път за болницата детето почина.

Инициативата бе огласена в социалната мрежа под надслов „Аз искам да живея! А ти?“ Протестът не бе многоброен, но дошлите да изразят позицията си към войната по пътищата и тревогата от отнетия пореден млад живот, бяха гневни и категорични в исканията си институтциите и гражданите да обединят усилията си и да гарантират безопасност по улиците на града.

В подписка, подкрепена от над 600 пловдивчани, те настояват за повече активност от всички за предотвратяване на пътните инциденти и за по-голяма отговорност от страна на шофьорите.

Гражданите искат още да се постави осветление на пешеходните пътеки нощно време, както и адекватна маркировка, която да привлича вниманието на шофьорите. Друго искане е да бъде отделен автомобилният трафик от този на пешеходците с пасарелки, разделящи движението, както и със светофарни уредби и подлези.

На мястото на злополучната пешеходна пътека, където дори пътният знак, указващ за наличието й, е обърнат в обратната посока на движение, гражданите настояват за поставяне на светофар за пешеходци.

Александър Салапатийски от името на организаторите на подписката уточни, че тя ще бъде внесена в Пловдивския ОбС през следващата седмица. Той изрази съжаление, че пътят до институционалното решение за поставянето на светофар е дълъг и че обосновката за това е неадекватна – на съответното място да са станали поне три инцидента?!

Живеещи в блока в близост да трагедията споделиха, че всеки път, когато пресичат на това място, са силно уплашени от движещите се с висока скорост автомобили и се притесняват за живота на възрастните си родители и децата.

Припомням, пробата на 54-годишната шофьорка не показа наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Тя бе задържана за 72 часа, но впоследствие бе пусната срещу гаранция от 5 000 лв.

Хората не пожелаха да коментират факта, с аргумент, че правораздаването трябва да свърши обективно своята работа.