Пловдивските адвокати обявиха война на Борислав Сарафов

Втората по големина колегия в страната определи единствения кандидат за главен прокурор, че е "с твърде дискусионни морални и етични качества и обществен авторитет"

Новини
10:09 - 12 Октомври 2024
8061
Пловдивските адвокати обявиха война на Борислав Сарафов

Адвокатската колегия в Пловдив, която е втората по големина в страната, рязко се обявиха срещу единствената номинация за главен прокурор на Борислав Сарафов. Те смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е фиктивна, а единственият кандидат е "с твърде дискусионни морални и етични качества и обществен авторитет". Затова призовават ВСС да прекрати процедурата, предава СЕГА.

Адвокатите дават и сериозни аргументи за позицията си. Те припомнят медийния конфликт между предишния главен прокурор Иван Гешев и тогавашния му заместник Сарафов, разразил се само осем дни след т.нар. „атентат“ срещу Иван Гешев, когато настоящият кандидат за поста изнесе пространно обяснение и „подробности“ от атентата и застрашените лица, от които впоследствие се отрече. Те отбелязват, че застъпват становището на Олга Керелска, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет: „Този скандал уронва по недопустим начин престижа на съдебната власт. Това, което става, е унизително и за прокурорите, и съдиите, като част от съдебната система в България“.

Те припомнят и сигнала на Сарафов до Висшия съдебен съвет с искане за отстраняване на Иван Гешев, в който той пише: „Познавам г-н Гешев и именно затова обявявам, че се страхувам за живота си“, и помоли за охрана.

"Тези изявления означават, от една страна, че г-н Сарафов е бил мълчалив наблюдател на погазването на закона от Иван Гешев, вместо да изпълнява конституционно вменените му задължения на прокурор, а от друга страна, ако така изложените от него твърдения са останали недоказани – че същият не изпитва скрупули неаргументирано да обвинява все още заемалия поста главен прокурор. До момента също така не са разсеяни съмненията за близостта на Борислав Сарафов с кръга „Осемте джуджета“, пишат адвокатите в Пловдив.

Според тях очевидно се повтаря сценарият от „избора“ на предходния главен прокурор – излъчване в последния момент на една кандидатура, удобна за статуквото, без значение от липсата на обществено доверие в тази фигура и липсата на подкрепа от страна на правната общност. Подобен „избор“ само ще засили дефицита от справедливост в работата на правоохранителните органи и ще понижи драстично доверието в институцията от страна на българските граждани, което и без друго е на критично ниско ниво, смятат те.

Адвокатите припомнят и че прокуратурата не успя да намери данни за престъпление по отношение на нито един от хората, включени в списъка „Магнитски“, касаещ участие в корупция на най-високо ниво. "Очевидно с този знак, настоящият състав на Висшия съдебен съвет показва, че влиянието на тези лица върху органа, призван да управлява съдебната система, продължава е нетърпимо голямо", заключават те.

Адвокатите смятат, че ВСС, в който голяма част от членовете са с отдавна изтекъл мандат и вече е избрал един негоден за поста главен прокурор при сходни обстоятелства и при липса на всякаква прозрачност, няма нито моралното, нито основано на Конституцията право да пристъпва към избор на нов главен прокурор, който ще управлява българската прокуратура в следващите седем години.

Те недоволстват не само от факта, че Сарафов се оказа единственият кандидат за главен прокурор, но и от отказа на министъра на правосъдието Мария Павлова да предложи кандидат за поста. "Всичко това показва, че пред обществото се разиграва един театър, целящ да покаже липса на подходящи кандидати и един предизвестен избор, основаващ се на сценарий, силно наподобяващ този при предходния „избор“, смятат адвокатите.

Пловдивската адвокатска колегия не за първи път взима активна гражданска и професионална позиция по скандалите в съдебната система. През 2019 г. например те рязко реагираха на скандални изявления на тогавашния главен прокурор Иван Гешев, в които той нападна адвокатите, като ги обвини, че нямат интерес от работеща прокуратурата. Те разкритикуваха и практиката на прокуратурата да разпространява предварително "доказателства" в подкрепа на свои тези, които после не издържат в съда.