Пловдивският университет с нов ректор

Кандидатурата на проф. Румен Младенов бе единствената

Новини
18:06 - 21 Май 2019
2278
Пловдивският университет с нов ректор

Проф. д-р Румен Младенов е новият ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", съобщиха от пресцентъра на учебното заведение. Той е избран с 250 гласа "за", 22 - "против", има и 25 непопълнени бюлетини, по време на Общото събрание на висшето училище.

Кандидатурата на проф. Румен Младенов бе единствената и тя получи подкрепа от почти всички факултети на университета, или 84 процента от вота на делегатите.

Сред предизвикателствата за своя мандат новият ректор открои продължаващото влияние на демографския срив, промяната в правилата за финансиране на висшето образование, пряката зависимост на финансирането на научно-изследователската дейност от мястото на ПУ в наукометричните класации, основани на публикации в световните бази данни, както и предлагането на привлекателни, съобразени с динамичния пазар на труда бакалавърски програми.

Пред членовете на Общото събрание проф. Румен Младенов пое ангажимент, че в работата си ще се основава на принципите на приемственост, реализъм, прагматизъм и отговорност. Той отбеляза, че ще се опита да надгради постигнатото, като използва разширена екипност за баланс с цел осигуряване на плавно и устойчиво развитие във възходяща посока.

Проф. д-р Румен Младенов е роден през 1962 г. Той е професор в професионалното направление "Биологически науки". Преподавател е по ботаника, систематика на растенията и микология в ПУ "Паисий Хилендарски"; по фармацевтична ботаника - в Медицинския колеж и Фармацевтичния факултет на МУ-Пловдив. 
Новият ректор ще встъпи официално в длъжност на 1 юни, се посочва в съобщението.