Плугчиева: Франция даде урок, но бг партиите не го разбраха

Навън изглеждаме изключително тревожно, отбеляза бившият вицепремиер

Новини
18:50 - 09 Юли 2024
5355
Плугчиева: Франция даде урок, но бг партиите не го разбраха

"Във външнополитически план изглеждаме изключително тревожно, отсъстваме от политическия стол", заяви бившия вицепремиер Меглена Плугчиева пред Би Ти Ви, визирайки нестабилната политическа ситуация в страната ни. 

"Надали мога да внеса по-голяма яснота за политическата картина в България в момента, но чухме, че до утре с очаква да има реакция от ДПС дали да се приеме втория мандат", коментира още тя.

Плугчиева посочи, че "всички са единодушни, че трябва да има правителство, но те не намират начин да се обединят", като даде пример с Франция: "Тя даде урок по демокрация само за една седмица. Резултатът показа, че въпреки че не е перфектното решение, левите се обединиха с крайната левица и спечелиха".

По думите ѝ е време нещо да се случи и в България: "Призовавам тази една шепа политически лидери да намерят решение, държавата не може да плати пак такава висока цена". "Тук става въпрос за много сериозни и жизненоважни решения - за икономиката на страната, за Шенген, за еврозоната и т.н.", допълни тя.

"Върнах се наскоро от Берлин - засипаха ме с въпроси, те не могат да си обяснят какво става в България. Казах им истината, макар и много съкратена, но им споделих и надеждата си, че България отново ще е този силен партньор в ЕС", посочи още Плугчиева.

"Ако трябва да сме честни, България е на първа линия за негативни събития. Процесите в ЕС будят повече тревога отколкото радост, останали са твърде много проблеми и кризи - има нужда от дигитален и цифров преход, повече инвестиции и иновации, засилване на отбраната, конкурентоспособност, и България да участва в световната сцена, както ѝ се полага", смята тя.

"Както ни казваха - трябваше да си напишем домашното, сега Европа трябва да си напише домашното, за да не остане назад на световната сцена и да не губи позиции", уточни бившата вицепремиерка.