Плуването в студена вода забавя деменцията

Неврологичното заболяване продължава да е един от неразгаданите проблеми на медицината

Здраве
17:31 - 19 Октомври 2020
939
Плуването в студена вода забавя деменцията

Плуването в студена вода може да помогне за забавяне на невродегенеративни заболявания като деменция, сочат изводите от изследвания, съобщи в. „Индипендънт“.

Учени от университета в Кеймбридж установиха, че много от плувалите в студена вода, които са наблюдавани в в Лондон между 2016 и 2018 г., са имали повишени нива на протеин „студен удар“ (RBM3), което проучване от 2015 г. върху мишки показа, че предлага защита срещу настъпването на деменция.

Въпреки че изследването е все още на ранен етап, има надежда, че то може да помогне за лечение на деменция в бъдеще.

Джована Малучи, водещият изследовател, заяви пред Би Би Си, че следващите предизвикателства са решителното доказване, че протеинът забавя деменцията и след това да се намери лекарство, което стимулира производството му.

Малучи, която е шеф на института за изучаване на деменцията на университета в Кеймбридж, каза, че екипът е сравнил плувци в студена вода с хора, упражняващи Тай Чи, които не настиват.

Малучи подчерта положителното въздействие и върху здравето, и върху икономиката ако развитието на деменцията бъде забавено дори с няколко години.

В момента във Великобритяния около 850 000 души са с деменция и това заболяване атакува всеки шести на възраст над 80 години.