По 70 нови супербогаташи всеки ден през 2023 г.

Прогнозират скок от 28% в общия брой на богатите хора през следващите пет години

Новини
16:18 - 01 Март 2024
1688
По 70 нови супербогаташи всеки ден през 2023 г.

Почти 70 души на ден са се включвали в списъка на към супербогаташите през миналата година, разкри Knight Frank. Като такива се определят тези със стойност на богатството от поне 30 милиона долара.

Новите членове увеличиха световния брой на хората с висока нетна стойност, с 4,2% до около 627 000. Това показват данни на консултантската компания за недвижими имоти в последния си доклад за богатството Knight Frank.

Северна Америка отчита най-бърз растеж сред регионите в света, като хората с богатство над 30 милиона долара се повиши със 7,2%.

Това е заради силното представяне на американските акции и икономика на САЩ, на фона на охлаждането на инфлацията, надеждите за напредък в областта на изкуствения интелект и др. Безработицата пък е на историческо ниски нива в момента.

За заможните хора добри новини бяха поскъпването на други активи.

Златото поскъпна с 15%, биткойна скочи със 155%,

стойностите на жилищните имоти на най-големите пазари в света се повишиха с 3,1%, а наемите се повишиха тройно от дългосрочния среден темп, според Knight Frank.

Поколението на милениалите става все по-богато

Knight Frank прогнозира скок от 28% в общия брой на богатите хора през следващите пет години,

като на първо място ще е Индия, следвана от Китай.

Компанията обяви прехвърлянето на $90 трилиона активи от по-старите поколения към милениалите през следващите две десетилетия, което се очаква да създаде "най-богатото поколение в историята", се казва в доклада.

По полов признак жените представляват само 11% от богаташите 

в света с над 30 милиона долара, въпреки че това е увеличение от 8% преди по-малко от 10 години.

Богатите хора от поколението на Бейби бумърите изглеждат по-песимистично настроени към пазарите и икономиката, като само 52% прогнозират, че богатството им ще нарасне през следващата година, в сравнение със 7% от анкетираните членове на Gen Z.

По-малко от 10% от бейби бумърите казват, че очакват да си купят дом тази година, в сравнение с над от 20% от милениалите.