По-близо до властта: Гей парадът се мести на жълтите павета

София Прайд 2024 ще се проведе на площад „Батенберг“ на 22 юни

Новини
15:00 - 07 Май 2024
3665
По-близо до властта: Гей парадът се мести на жълтите павета

София Прайд 2024 ще се проведе на площад “Княз Александър I Батенберг” на 22 юни, съобщиха организаторите на проявата.

Новата локация на най-голямото събитие в защита на човешките права в България ще бъде домакин на концерта, който предхожда протестното шествие и събира на сцената си едни от най-големите музикални звезди в България. 

София Прайд отново ще даде възможност на млади артисти да се изявят и да пеят пред хиляди.

„За 17-та поредна година София ще бъде домакин на единствения Прайд в страната и за първи път ще имаме възможността знаковият площад Батенберг да бъде мястото на събиране и концерта. Надяваме се, че разположението на новата локация, в “триъгълника на властта”, ще накара властимащите да чуят по-ясно исканията на Прайда, основно за правното регулиране на хилядите еднополови семейства у нас. В момента сме в процес на набиране на доброволци за събитието, така че всеки желаещ може да се включи като попълни формуляра за София Прайд“, сподели Симеон Василев от организационния комитет на гей парада.

До тази година гей парадът започваше винаги в пространството пред Паметника на съветската армия

Фокусът на София Прайд 2024 ще бъде ролята на ЛГБТ+ хората в България за развитието на българското общество. Кампанията тази година ще покаже ценностите и хората, които ни обединят, а не разделят. 

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието през 2024 е подкрепено от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия, Посолство на Франция, както и от компаниите Absolut, Accenture, EY, HP Enterpise,  Mastercard, Progress, Paysafe и WorkNomads LAB Hotel.