По идея на ДПС прекратиха концесията на „Лукойл“ в Росенец

Ще изнасяме нефт само за Украйна и за трети страни извън ЕС, реши парламентът

Новини
15:20 - 13 Януари 2023
3668
По идея на ДПС прекратиха концесията на „Лукойл“ в Росенец

Депутатите нанесоха нов удар на „Лукойл“. Парламентът прие предложението на ДПС за прекратяване на концесията за пристанищния терминал Росенец, през който влиза руският петрол в България.

При гласуването на редакционната поправка от 177 гласували народни представители „за“ бяха 109, „против“ - 27, а 41 се въздържаха. Въздържали се гласуваха от групите на „Продължаваме промяната“ и БСП, „Възраждане“ гласуваха „против“, а групите на ГЕРБ, „Демократична България“, „Български възход“, четирима от ПП и Явор Божанков подкрепиха предложението на ДПС. 

Народното събрание окончателно забрани износа на нефт и нефтопродукти с руски произход от България, освен за Украйна и страни извън ЕС.

С приемането на законопроекта, внесен от ДПС, се въвежда акцизно облагане на продуктите на „Лукойл Нефтохим“ в Бургас. Приходите от акцизите ще отиват за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

Сред продуктите, които ще можем да изнасяме за Украйна и трети страни извън ЕС, при това само до определено количество обеми, са: газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, керосин, тежки масла, нефтени масла и тежки горива.

Законопроектът е свързан с дерогацията на ембаргото за вноса на руски петрол, договорена от бившия финансов министър Асен Василев. Ембаргото над вноса на руски петрол в държавите членки на ЕС влезе в сила от 5 декември, но България получи отсрочка до края на 2024 г.

В края на миналата година Европейската комисия взе решение, че България няма да може да изнася нефтопродукти от руски петрол в ЕС или трети страни, включително ако е преработен. Ограниченията удрят по нефтената рафинерия в Бургас "Лукойл Нефтохим".

От договарянето на дерогацията досега България свободно изнасяше нефтопродукти, въпреки наложените от ЕС санкции върху износа на руски горива. Новите санкции правят тази практика невъзможна.

Вчера по време на заседанието на Комисията по финанси Петър Чобанов (ДПС) предложи да се прекрати концесията на пристанище „Росенец“, но идеята му не бе приета. Наскоро Министерският съвет удължи концесията на пристанището с 24 години. Зам.-финансовият министър Людмила Петкова посочи, че европейският регламент за санкциите спрямо Русия не изисква отнемане на концесии.

Въпреки че предложението на Петър Чобанов беше отхвърлено в комисията, днес той отново направи редакционното предложение в пленарната зала.

Чобанов обясни, че парламентът може като законодателен орган да зададе рамките, в които да се движи изпълнителната власт. Идеята на ДПС е дерогацията да не се прилага, а да бъде прекратена концесията. Депутатът от ДПС е на мнение, че концесията на „Лукойл“ е трябвало да бъде прекратена незабавно под действието на регламента за санкциите, пише offnews.bg.

„Ние като Народно събрание, без да изменяме по същество Закона за концесиите, просто вкарваме и в него нормите на регламента, за да сме сигурни, че те ще бъдат спазвани и предлагаме

концесията да бъде прекратена, действията по опериране на пристанището да се поемат от държавата и този, който ползва това пристанище да внася съответните такси“, обясни той.

На опасенията на „Възраждане“, че така България ще изгуби единственото си нефтено пристанище, Чобанов отговори: „Пристанище има и ще продължава да има. Пристанището си е там, физически съществува. То ще си е такова, каквото е в момента, просто концесионната такса ще бъде заменена с таксата за заплащане на услугата“, каза той.