По нареждане на Ангел Солаков службите подслушвали треньора на ЦСКА

Нещо за четене
17:21 - 22 Май 2020
12448
По нареждане на Ангел Солаков службите подслушвали треньора на ЦСКА

В един от най-бурните дни за феновете на Левски - обявяването на Наско Сираков от Васил Божков за притежател на акциите на клуба, в интернет пространството се появи един интересен документ. Доказателство, че един от най-яростните привърженици по онова време на сините - Ангел Солаков, е наредил да бъде подслушван треньорът на ЦСКА.

Част от стенограмата на разговор между бившия Първи - Тодор Живков, Солаков и Мирчо Спасов, който е още един от доверените хора на бай Тошо, показва разговорът между тримата.

Тогава Живков разбира, че е използвана специализирана апаратура за подслушването на наставника на армейците - Стоян Орманджиев. Тези и други действия на Солаков водят до обвиненията към него в "антипартийно поведение".

В периода между 1965 и 1971-ва години Солаков коли и беси. Тогава той ръководи Комитета за държавна сигурност (КДС) до 1968-ма, а след това оглавява и Министерство на вътрешните работи (МВР) до 1971 година. Паралелно с това е и служител на Държавна сигурност.

Неговото име е забъркано и в някои от най-големите скандали в родния футбол - на 22 март 1970-та Левски гостува на Берое в Стара Загора. Сините се борят за титлата с ЦСКА, който предния ден печели своя двубой с 1:0 срещу Ботев в Пловдив. В Стара Загора мачът върви към победа на заралии, но в последната минута Левски изравнява. Солаков е на стадиона.

Веднага след изравнителния гол Сашо Костов направи неприличен жест към публиката и към пистата полетяват 50-60 бутилки. Вратарят Кръстев и част от футболистите на домакините се нахвърлят върху арбитъра Борис Трендафилов, който зачита гола на Левски въпреки протестите им. Към вътрешния министър Солаков, който е в компанията на двукратния олимпийски шампион по борба Боян Радев, политат капачки, бутилки и много псувни. Прякото телевизионно предаване на мача моментално е прекратено.

Милицията все пак успява да спре старозагорци, които са тръгнали на саморазправа с министъра, но това не ги отказва и те се струпват пред официалния вход на стадиона. Ангел Солаков впоследствие се намесва и Берое е изваден от "А" група, заради което той е мразен от местните жители.