По план сме: Бюджетният дефицит достигна 780 милиона лева към края на септември

Това прави 0,4 % от прогнозирания брутен вътрешен продукт

19:10 - 02 Октомври 2023
2940
По план сме: Бюджетният дефицит достигна 780 милиона лева към края на септември

Бюджетният дефицит достига до 780 милиона лева към края на септември, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Това прави 0,4 % от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Според финансовото министерство в оставащите месеци на годината се очаква дефицитът в хазната да достигне планирания в бюджета размер от 2,5 % от брутния вътрешен продукт.

"Прогнозираното разширяване на дефицита през септември (при малко под 52 милиона лева към края на август по окончателни данни) се дължи на планирани значителни по размер плащания в месеца: лихвени плащания по държавния дълг (над 0,3 млрд. лв.), изплатена държавна помощ по схема "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействиe на руската агресия срещу Украйна" и други плащания към селскостопанските производители (близо 0,3 млрд. лв.)", уточняват от финансовото министерство.

Любопитен детайл е, че обикновено прогнозните данни за всеки месец се изпращат в края му заедно с окончателните за предходния.

В петък обаче от министерството информираха единствено за състоянието на хазната към края на август, където дефицитът приближава 52 милиона лева и е доста по-нисък от очакванията.