По случая "Гешев" се чака информация от МВР

Новини
09:21 - 16 Януари 2022
3194
По случая "Гешев" се чака информация от МВР

Чакаме информация от МВР по казуса "Гешев", за да има Висшия съдебен съвет цялата информация по случая и да може да излезе с решение за неговото отстраняване, заяви министъра на правосъдието Надежда Йорданова по bTV.

Според нея това щяло да се случи в най-скоро време, но не посочи конкретни срокове.

"В сектор правосъдие има да се случват много неща. Призивите за оставка на главния прокурор са важен инструмент, но трябва да се намерят законодателни мерки", коментира Йорданова.

В началото на февруари в Брюксел Йораднова ще се види с колегите си правосъдни министри от ЕС. 

"Съвета на Европа многократно е констатирал пропуски в работата на главния прокурор на България в борбата с корупцията у нас. И докато няма осъдени на високо ниво тези констатации ще продължават", заяви правосъдната министърка.

В България вече започва да има контрол по това кой има достъп до информация, но нека не спекулираме дали има или няма политически натиск по допуска до информация на г-н Сотир Цацаров, коментира Йорданова.

Тя препотвърди това, което каза още в петък преди заседанието на Висшия съдебен съвет - че оставката на Сотир Цацаров няма да спре реформата на КПКОНПИ. 

Онзи ден тя уточни, че тепърва ще се запознава с мотивите, "оставката е един личен акт", а съдийското самоуправление трябва да се подкрепя.

Изборът на Галина Захарова е едно от най-добрите неща, случили се в правосъдната система от години, това ми дава надежда че магистратското съсловие е готово да работи за промяна, за да се случи съдебната реформам в България, коментира Йорданова.