По-страшно от онлайн обучение: Ето какво може да обърка тотално днешните деца

Новини
13:40 - 26 Ноември 2021 (обновена)
3761
По-страшно от онлайн обучение: Ето какво може да обърка тотално днешните деца

На теория всеки родител поставя нуждите и желанията на децата си пред неговите. В собствените си очи сме любящи и отдадени на наследниците си, но резултатите на практика сочат съвсем различна тенденция. Допуснатите, неволно или не, грешки при възпитанието определено могат да имат сериозни последици, много по-страшни от набеденото за зло онлайн обучение.  

„Истински ефективното възпитание е изцяло обвързано с образованието, а не с наказанието“, гласят думите на д-р Майкъл Мейърхоф, директор на център за обучение на родители.  Дори и да ни коства допълнително старание, то си заслужава, ако семейството цели да има уверени и щастливи деца.

Затова не бъдете самоуверени и внимавайте за следното:

Крайно строги мерки

Децата не обичат да се подчиняват, но това е тяхна естествена реакция, не опит да подронят авторитета ви. Забравете за крясъците, ако искате те да ви чуват и наистина да се вслушват в думите ви. С висок тон не си създавате предпоставка, че ще бъдете забелязани, а предизвиквате точно обратния процес.

Изпускането на нервите под такава форма рано или късно ще предизвика агресия при малките, а вашите викове ще се превърнат в безличен фон за тях. Правилната стъпка изисква подкрепа, наставления и подробни обяснения на ситуациите, с които се сблъсквате.

Проектирани амбиции

За какво мечтае вашето дете? Какво е неговото желание? Това, че ние като възрастни не сме успели в попрището, в което ни се е искало, не е причина нашите деца непременно да го сторят.

В стремежа си да им покажем „верния“ път, не рядко имплантираме собствените си стремежи и мечти в нашите наследници. А те наистина ли искат това? И колко често смятаме, че не разбират, или че не са дорасли да определят посоката си в живота?

Качеството на времето

Самообвиненията, че не разполагате с достатъчно време, за да отделим внимание на децата си, не променят действителността. Вместо да изпадате в самобичуващи състояния, концентрирайте се върху качеството на времето, което прекарвате с детето.

Колкото и да е малко, ако е пълноценно и смислено, ще донесе максимално удовлетворение на всяка страна.

Бъдете креативни. Ако нямате сили за игра навън, направете си пикник. Ако не ви се занимава с обучение и обяснения, отидете на кино. Винаги има алтернатива.

Вложете вдъхновение и приятни емоции в общуването си с децата, а те безспорно ще ви се отплатят с усмивките си, докато вие се наслаждавате на удовлетворението от резултатите.

Винаги, когато почувствате необходимост от насърчаващи материали, свързани с начина ви на живот, посетете https://fmedia.bg и почерпете опит от авторите на онлайн изданието.