Почести за Тони Кроос

Родният му град Грайфзвалд засвидетелства обичта си към халфа на Бундестима

Спорт
22:05 - 09 Юли 2024
11380
Почести за Тони Кроос

Жителите на Грайфзвалд почетоха Тони Кроос със специална акция, която отбелязва края на кариерата му като професионален футболист.

Над 500 души се събраха в понеделник на легендарния площад Martkplatz в родния град на световния шампион от 2014-а и заедно оформиха името "Тони 8". Те носеха бели и цикламени фланелки, с които националният отбор игра по време на Европейското пъренство в Германия, което е към своя край.

Тони Кроос, който е играл за местния тим на Грайфзвалд и Ханза Рощок на младини, на 17-годишна възраст преминава в младежката формация на Байерн Мюнхен, където реално започва бляскавата му кариера. Има и кратък престоя под наем в Баер Леверкузен, където в периода 2009–2010 г. записва 43 срещи и отбелязва 10 гола.

Той доказа как едно малко университетско и пристанищно градче, намиращо се в провинция Мекленбург-Форпомерн (бившата ГДР), и ненадхвърлящо 60 000 жители към 2022 година, може да роди такива таланти.

"Какво пътуване, бяхме заедно на върха, но и на дъното! А междувременно пътищата ни се разделиха. Но пак се намерихме. За Германия.

И винаги ще останем свързани с теб. В благодарност за уникалните ти постижения. Горди сме, че извървяхме този път заедно с теб. И в дълбокото приятелство!

Благодарим ти за всичко, Тони!", споделиха на прощаване от Германския футболен съюз.

Халфът, който през този сезон стана първенец на Испания и спечели Шампионската лига с Реал Мадрид, се беше отказал от националния отбор, но преди надпреварата на Стария континент беше помолен да се завърне и да помогне на Маншафта за домашното първенство.

Уви, усилията му не бяха достатъчни и Германия отпадна на четвъртфинал, губейки от Испания с 1:2 след продължения.

Завесата на маестрото. Неговата симфония от пасове, удари и триумфи ще отеква завинаги в залите на футболната история. Забележителната кариера на германската легенда служи като доказателство за неговата непоколебима отдаденост, визия и артистичност на терена.

Докато завесата пада, неговото наследство остава, вдъхновявайки бъдещите поколения да се стремят към величие.

През футболното си дълголетие той записа на сметката си една световна титла, шест Шампионски лиги (една с Байерн и пет с Реал Мадрид), шест световни клубни купи, три пъти е първенец на Германия с баварския гранд, след това печели четири титли на Испания с "кралския" клуб, както и една национална купа.

Има в актива си и една Купа на Германия, пет Суперкупи на Европа, както и по един еквивалентен трофей в Испания и Германия. Голмайстор е на европейското първенство за юноши до 17 години през 2007 година с три попадения, като това е първото му голямо международно индивидуално отличие.

С Бундестима, за който преминава през всички възрастови гарнитури, участва на три световни първенства (2010 г., 2014 г. и 2018 г., като на последните две реализира общо три гола) и на четири европейски (2012 г., 2016 г., 2020 г. и 2024-а).

За цялата си кариера 34-годишният Тони Кроос изиграва 868 мача в мъжкия футбол, в които отбелязва 84 попадения и печели 33 трофея!