Почетен салют в Австралия и Нова Зеландия в чест на крал Чарлз III

Смъртта на кралица Елизабет през септември миналата година отново разпали дебати, особено в Австралия, за необходимостта да се поддържа умерена конституционна монархия

Новини
11:26 - 07 Май 2023
1366
Почетен салют в Австралия и Нова Зеландия в чест на крал Чарлз III

Австралия и Нова Зеландия отбелязаха днес коронацията на крал Чарлз Трети с почетен салют от 21 оръдейни залпа в столиците си Канбера и Уелингтън, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че лидерите на двете страни, и двамата привърженици на републиканското управление, присъстваха на церемонията по коронацията в Лондон.

Крал Чарлз Трети е държавен глава на Австралия, Нова Зеландия и 12 други държави от Британската общност извън Обединеното кралство, въпреки че ролята му в тях е предимно церемониална.

И двете страни организираха събития, за да отбележат коронацията, като австралийската телевизия Ей Би Си излъчи почетен салют от 21 оръдейни залпа пред сградата на австралийския парламент в Канбера. Планираната за след това демонстрация с прелитане на военни самолети е била отменена поради лошото време, съобщи в "Туитър" австралийското министерство на отбраната.

Силите за отбрана на Нова Зеландия съобщиха, че армията също е отбелязала коронацията с почетен салют от 21 оръдейни залпа в столицата Уелингтън.

Австралийският министър-председател  Антъни Албанезе и новият му новозеландски колега Крис Хипкинс бяха вчера в Лондон за коронацията в Уестминстърското абатство. Както Албанезе, така и Хипкинс подкрепят идеята техните страни да се разделят с монархията, но казаха, че все пак ще се врекат във вярност на крал Чарлз Трети.

Смъртта на кралица Елизабет през септември миналата година отново разпали дебати, особено в Австралия, за необходимостта да се поддържа умерена конституционна монархия. През 1999 г. в страната се проведе референдум за превръщането ѝ в република, в който 55 % от гласоподавателите се обявиха против, докато по-новите проучвания показват различни нива на подкрепа.