Почина бившият социален министър Иван Нейков

Новината за кончината му съобщи Мика Зайкова

Новини
10:32 - 31 Юли 2023
9237
Почина бившият социален министър Иван Нейков

Почина бившият социален министър Иван Нейков. Новината за кончината му съобщи във Facebook Мика Зайкова.

Иван Нейков е роден на 17 април 1955 г. в град Хасково. Завършва право в Софийския университет и до 1990 г. е инспектор-юрист в Главната инспекция по труда.

Между 1990 и 1997 г. е последователно завеждащ правен отдел в КНСБ и в същото време заместник-председател на синдиката. През 1997 г. е назначен за министър на труда и социалните грижи в служебния кабинет на Стефан Софиянски.

Остава начело на министерството, вече преименувано на Министерство на труда и социалната политика, и в последвалото правителство на Иван Костов.

Депутат от ОДС в 39-ото народно събрание (2001 г.).

Избран за общински съветник в София на местните избори през 2003. Председател на постоянната комисия по финанси и бюджет, член е на постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост и на постоянната комисия по инженерна инфраструктура, водоснабдяване и енергийно планиране.

Името му фигурираше сред вероятните кандидатури на десницата за кмет на София в местните избори 2007, но изборът падна на Мартин Заимов.

През 2009 г. е избран за общински съветник с листата на Алианс за София, политическа група на СДС. Заместник-председател на постоянната комисия по етика и на постоянната комисия по финанси и бюджет. Член на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика.