Почина доайенът на филмовото образование

Проф. Неделчо Милев е издъхнал на 85 г.

Топ
19:34 - 21 Февруари 2020
4581
Почина доайенът на филмовото образование

На 85-годишна възраст почина известният теоретик на киното и един от основателите на филмовото образование у нас проф. Неделчо Милев. Това съобщиха пресцентъра на НАТФИЗ.

Проф. Милев е незаменима личност с изключителни заслуги при създаването и развитието на кинообразованието в България.

Поклонението ще се състои в неделя, 23 февруари, от 15.00 часа в ритуалната зала на Централни софийски гробища.

Чл.-кор. Неделчо Милев е киновед с международна известност. Роден на 5 февруари 1933 г. в Чирпан. През 1955 г. завършва специалност "Театрознание" във ВИТИЗ "Кр. Сарафов". През 1966 г. защитава докторска дисертация във ВГИК - Москва със степен кандидат на изкуствознанието. През периода 1958-1963 г. работи във в. "Народна култура" като завеждащ Отдел "Кино". От 1963 до 1966 г. прави редовна докторантура в Москва.

През 1966 г. е назначен за зам.-директор на БН филмотека. От 1971 г. е в административното и научно ръководство на Института за изкуствознание на БАН и дългогодишен ръководител на секция "Кино и телевизия". През 1973 г. е сред основателите на кинообразованието в България. Създава и ръководи катедрата "Кинознание" във ВИТИЗ "Кр. Сарафов".

През 1973 г. става "доктор на науките" в Института за изкуствознание - БАН, където през 1981 г. е избран за ст.н.с. I ст. През 1982 г. е избран за професор във ВИТИЗ, а през 2004 г. е избран за член-кореспондент на БАН в направление "Изкуствознание".

Чл.-кор. Милев има големи заслуги за формирането на българската филмова теория, за изграждането на кинонауката и кинообразованието в България. Неговите научни трудове "Теория за елементите на киното", "Драматичния екран" и монографията му "Относителност и екран" резюмираха световните филмови процеси, обогатиха самото кинознание и сравнително изкуствознание.

Впечатляваща е дългогодишната преподавателска дейност на чл.-кор. Милев в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), където е възпитал няколко поколения български кинематографисти - критици, режисьори, оператори, актьори, както и десетки докторанти и специализанти.

Чл.-кор. Милев е съставител на учебни програми по кино в НАТФИЗ и почти всички висши учебни заведения в България. Неговите учебници и книги са познати и зад граница и се ползват с висок престиж. Той е участвал с научни доклади в стотици форуми в България и в чужбина, а публикациите му са над 1000.

Чл.-кор. Неделчо Милев е членувал в Световната организация на филмотеките и филмовите архиви, Международната организация на школи и университети по кино и телевизия, Международната организация на кинокритиците и Международната институция за защита на журналистическите права. Той е носител на орден "Кирил и Методи I степен", на почтения знак на НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" като основоположник на кинообразованието.