Почина големият италиански дизайнер Нино Черути

Той открива таланта на Джорджо Армани

Новини
15:44 - 16 Януари 2022
1314
Почина големият италиански дизайнер Нино Черути

Известният италиански моден дизайнер, основател на марката Cerruti 1881 и бизнесмен Нино Черути е починал на 15 януари на 91-годишна възраст, съобщава италианското издание Today. Причините за смъртта му не се уточняват официално, но според някои медии, смъртта му е настъпила в следствие на усложнения след операция на бедрото.

През 2000 г. Черути е награден с орден за заслуги в труда. Модният дизайнер е роден на 25 септември 1930 г. в семейство на текстилни индустриалци, наследил семейния бизнес на 20-годишна възраст. 

След 1957 г. той постига световна слава, като представя първата си линия дрехи Hitman в Милано. През 1962 г. той основава марката Flying Cross с Освалдо Теста.

През 1967 г. Черути отваря първия бутик Cerruti 1881 на Place de la Madeleine в Париж. В средата на шейсетте, за своята компания Lanificio Fratelli Cerruti, той наема като дизайнер тогавашния новодошъл Джорджо Армани. 

През седемдесетте години моделиерът създава първото деконструирано яке. Създадените от него дрехи бяха популярни сред звездите и блеснаха неведнъж на червения килм на Оскарите или на стълбите на пл. Кроазет за филмовия фестивал в Кан. 

Освен това той беше официален дизайнер на отбора на Ферари от Формула 1. Състоянието му се оценява на 131 милиона долара.