Почина певецът на една от най-известните песни в света (видео)

Новини
01:03 - 24 Февруари 2022
13206
Почина певецът на една от най-известните песни в света (видео)

Фронтменът на британската рок група "Прокъл харъм" Гари Брукър почина на 76-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. Бандата стана световноизвестна през 60-те години на миналия век с хита "A Whiter Shade of Pale". Парчето бе обявено в редица класации за една от най-известните и популярни поп композиции на миналия век. Песента е особено популярна и у нас.

Брукър е издъхнал в дома си в събота, но вестта за смъртта му стана известна едва няколко дни по-късно по решение на семейството му. Той се е лекувал от онкологично заболяване. Бил е диагностициран с рак през есента на 2020 г.

"С най-дълбоко съжаление трябва да обявим, че на 19 февруари 2022 г. почина Гари Брукър, носител на Ордена на Британската империя, певец, пианист и композитор на "Прокъл харъм", ярко блестяща, незаменима светлина в музикалната индустрия", се казва в лаконично съобщение, публикувано на сайта на групата.

Бандата придобива световна слава още с първия си хит "A Whiter Shade of Pale". Брукър е фронтмен на "Прокъл харъм" цели пет десетилетия, през които са издадени 13 албума. По време на музикалната си кариера той пусна и четири солови продукции. Гари Брукър пише песни и излиза на сцената заедно с групата на Ерик Клептън. Освен това участва и в състава на Ринго Стар.

През 2003 г. кралица Елизабет Втора го удостои с Орден на Британската империя.

Припомнете си песента "A Whiter Shade of Pale":

Чуйте и това: